Svære konflikter

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvad har overrasket dig mest ved dig selv i rollen som lærer? 'Overrasket og overrasket ... jeg er ked af, at jeg ikke er bedre til at løse interne konflikter mellem børnene. Jeg må indrømme, at jeg ikke aner, hvilket ben jeg skal stå på, når to børn ikke kan finde ud af at løse en opgave sammen. Der har jeg nok givet lidt for hurtigt op, fordi der var tre andre voksne i lokalet, og selvfølgelig havde jeg da fundet ud af noget, hvis jeg havde været muttersalene med dem'.

'Jeg har kigget lærerne utrolig meget over skulderen, og de er altså dygtige til at reagere fuldstændig logisk. Jeg kunne helt sikkert godt bruge nogle flere bøger og kurser i konfliktløsning', fortæller Katja Krøyer. Et af de tricks, hun har suget til sig fra klasselærer Lone Pedersen, var, da hun brugte spisefrikvarteret til at tale med børnene om en vikartime, der ikke var forløbet helt efter bogen: 'Hun startede med at sige, at de kun måtte fortælle om sig selv - ikke om hvad de andre havde gjort. Og det endte faktisk med, at flere af dem indrømmede, at de nok havde grinet og snakket lidt for meget'.

Hvad har overrasket dig mest ved børnene?

'Jeg er overrasket over, at de knytter sig sådan. De går helt i koma, når vi fortæller dem, at vi kun skal være her næste uge med. Det er nogle meget kontaktsøgende størrelser, som tydeligvis elsker, at der er fire voksne til at tage sig af dem på én gang'.

'For mig har det jo været fantastisk, at børnene har gidet at skrive de eventyr, vi bad dem om, så jeg roste jo dem alle sammen og syntes, de var sjove. Men bagefter sagde Lone, klasselæreren, til mig, at hun nok ville have sagt, at de lange historier, hvor børnene havde brugt deres fantasi, var sjovest - sådan for at opdrage dem lidt. Og det kan jeg da godt se, men næste gang falder jeg sikkert i med begge ben igen'.

kara