Småpenge til lærerne

Lærerne i Greve får små lønstigninger med forsinkelse. Pedeller og sekretærer mærker ny løn mere

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lang ventetid på håndøre. Det er virkeligheden for 520 lærere i Greve Kommune.

Ny løn skulle være forhandlet mellem 31. marts 2000 og 1. april 2001. Men endnu har Greves lærere ikke fået flere kroner at klirre med.

'Hvis vi skal anlægge en rationel synsvinkel, er det helt til grin, at vi bruger så meget tid på så lidt. Men jeg er ikke interesseret i på den baggrund at få flere resurser ud, systemet passer ikke til en så stor gruppe, som lærerne er', mener formand for lærerforeningen i Greve, Lotte Lange.

Greve Lærerforening har aftalt kvalifikations- og funktionstillæg på mange områder som eksempelvis klasselærerfunktion, skolebibliotekar og seniorområdet. Faktisk mener Lotte Lange, at det snart er svært at finde flere områder.

'Derfor mente vi, at det var på tide, at alle lærere modtog en kvittering for deres arbejde med at implementere skolens og kommunens skiftende indsatsområder. Foreløbig er det et varigt tillæg på 500 kroner på hver skole, så vi går efter at forøge beløbet ved de kommende forhandlinger', siger Lotte Lange.

For første gang er en del af ny løn blevet forhandlet med skolelederne på de enkelte skoler, også det har trukket tiden ud. På langt de fleste af kommunens 12 skoler vil lærerne få en årlig lønstigning på 500 kroner.

Skolechef i Greve Kommune, Johan Svendsen, er enig med Lotte Lange i, at arbejdet med ny løn ikke isoleret set over et år modsvarer de udbetalinger, som lærerne får.

'Lige nu ser jeg det som en øvelse til den dag, hvor der kommer flere penge. Men pengene, som er forhandlet, burde naturligvis være udbetalt. Vi har indkaldt til et møde, hvor også lærerkredsen er inviteret, for at finde en løsning på, hvordan vi får tingene til at gå hurtigere', siger Johan Svendsen.

Han mener, at ny løn fungerer rigtig godt for mange grupper i kommunen.

'Men det er lærerområdet, hvor den fungerer dårligst. Hvis begge parter vil en ting, så får man det til at fungere bedre, end hvis den ene part føler sig påduttet noget. Lærerforeningen mener, at alle skal have lige meget, hvor vi gerne vil give ny løn for resultater, funktioner og kvalifikationer', siger Johan Svendsen.

Pedellen og sekretæren

En opgørelse, som Greve Lærerforening har udarbejdet, viser, at 100.000 kroner af de penge, som kommunens lærere oprindeligt lagde i lønpuljen, er endt hos skolernes pedeller og sekretærer.

Lotte Lange mener, at det hænger sammen med, at det er lettere for skolelederen at tildele servicepersoner i hans nærhed tillæg.

'Da vi kom til forhandlingerne, fik vi at vide, at vores penge var brugt til løntillæg til sekretærer og pedeller. Vi kommer til kort. For vi er den store gruppe. Det er meget lettere for skolelederen at give enkeltpersoner en ordentlig opgang', siger Lotte Lange.

Johan Svendsen bekræfter, at det i år på nogle skoler er skolesekretærerne og pedellerne, der har fået mest. Men han mener ikke, at det er lærernes penge, de har fået.

'Isoleret set er det i år dem, der har fået. Men jeg mener, man skal se ny løn over en årrække. I år fik sekretærer og pedeller måske mest på nogle skoler, sidste år fik lederne, og næste år er det måske lærernes tur. Ny løn kan de enkelte år godt bruges til bestemte indsatsområder', siger Johan Svendsen.

Greve Lærerforening mener, at forvaltningen tilbageholder over 200.000 kroner, som skulle være forhandlet til ny løn. Skolechefen mener, at der ikke er tale om helt så mange penge.

'Der er en restpulje på omkring 100.000, og det er mig, der har valgt at holde dem tilbage. I år var det første gang, vi skulle forhandle på skoleniveau. Jeg ville være sikker på, at der var midler, hvis der eksempelvis var et sted, hvor man glemte ferie- og pensionspenge. Alting gik fint, så de penge kører videre til næste forhandlingsomgang', siger Johan Svendsen.

Hans forventninger til de fremtidige lønforhandlinger er meget optimistiske.

'500 kroner til en lærer på årsbasis - det er ikke meget. Men det har været Greve Lærerforenings valg. Det er der ingen motivation i. Vi har et godt samarbejde med den lokale lærerforening, og jeg tror, vi vil nå nogle kompromiser, når der kommer flere penge på bordet', siger Johan Svendsen.

Flere har hævdet, at der i kommunerne bliver frigivet penge til ny løn, når ældre ansatte går på pension og erstattes af yngre ansatte.

I Greve har sådanne penge slet ikke været fremme under lønforhandlingerne. Og Johan Svendsen mener ikke, at der her er noget at hente.

'Jeg har regnet på det. Tidligere var pensionsopsparingen for tjenestemænd betalt af staten, i dag er det kommunen, der står for de overenskomstansatte. Derfor skal vi betale 15 procent oven i en nyuddannets løn', siger Johan Svendsen.

Johan Svendsen kan ikke genkende alle de beregninger, som Greve Lærerforening har meldt ud til sine medlemmer.

'Nogle af tallene har vi ikke fået indberetninger på endnu', siger skolechefen.-

Lønnens vej til læreren

I Overenskomst 99 var der afsat 0,6 procent af den samlede lønsum til de lokale forhandlinger. Men det betyder ikke, at lærerne som gruppe får et løntillæg, der svarer til 0,6 procent af deres lønsum.

Greve Kommune valgte i stedet for 0,6 procent at sætte 0,75 procent af kommunens lønsum af til ny løn. I Greve fik lærerne forhandlet 0,48 procent af lønsummen hjem.

Tilbage af de penge, som lærerne oprindeligt lagde i ny løn-puljen, er cirka 60.000 kroner, som kredsen og forvaltningen forventer at kunne udmønte som resultatløn i næste forhandlingsperiode.

Næsten 100.000 kroner er gået til andre personalegrupper.

Derudover ligger lidt over 200.000 kroner i forvaltningen, som ikke har været til forhandling.

Kilde: Greve Lærerforening har regnet på tal, som den har fået fra forvaltningen.