Gode råd om vejen til et nyt arbejdsliv

Inspiration til, hvordan du kommer videre med jobbet uden at kravle op på timetervippen.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Glæder du dig lige så meget til at begynde på jobbet igen som til at holde ferie, er der ingen grund til at læse videre. Det er der til gengæld, hvis du er småtræt af arbejdet og synes, at ferierne er alt for korte.

Line Dahl har en halv snes gode råd til medarbejdere på vidensarbejdspladser, der er kørt træt i jobbet:

»For langt de fleste handler det ikke om at tage drastiske skridt, om at finde et andet arbejde eller om at uddanne sig yderligere. Det drejer sig først og fremmest om at finde ud af, hvad der driver dem i arbejdslivet, om at udtrykke det, så andre får øje på værdien i det, og om selv at tage initiativ«.

Hun har sammen med Jette Bülck skrevet bogen »GPS til dit nye arbejdsliv« om, hvordan man får det bedre med det job, man har. Bogen bygger blandt andet på erfaringer fra undervisning af vidensarbejdere, herunder lærere i folkeskolen.

Din jobbeskrivelse - udarbejd den selv

»Mange lærere føler ikke, at de kan påvirke deres skemalagte job, men de har samtidig svært ved at pege på, hvad de ønsker. Skolelederen har tilsvarende svært ved at lede det bedste i dem. Det er udgangspunkt for de råd, vi giver«, siger Line Dahl.

• Lyt, når du kan høre den der lille stemme hviske om, at der er brug for justeringer af dit arbejdsliv. Også selvom det hele ser karrieremæssigt rigtigt ud.

• Vær villig til at se dig selv og dit arbejdsliv på en ny måde. Du er værdiskaber med et karrierekald, og du gør en forskel for andre.

• Bliv bevidst om, hvad du arbejder for, og sæt ord på dit særlige bidrag.

• Hvad er den røde tråd i dine kompetencer? Som lærer har du som regel masser af erfaring og uddannelse at trække på. Hvad er det dybest set, du arbejder for?

• Find de rigtige rollemodeller. Nogle siger, at man bliver som gennemsnittet af de fem mennesker, man tilbringer mest tid med.

• Udarbejd din egen jobbeskrivelse. Måske fordi du søger et nyt job, måske fordi du vil skabe et nyt job der, hvor du allerede er.

• Gør, hvad du kan, med det, du har. Hvad giver energi? Hvordan sætter jeg spot på mit bidrag? Hvilke behov vil jeg dække? Hvordan yder jeg mere værdi? Hvad skal jeg tale med min leder om?

• Pak din faldskærm med argumenter, resultater, kompetencer, inden du forlader den eksisterende hylde.

• Find nogen at følges med på vej til og i dit nye arbejdsliv, så kan I bakke hinanden op, når der skal ske ændringer.

Jette Bülck og Line Dahl: »GPS til dit nye arbejdsliv«. Forlaget Karrierekald, 2013.