Lærer Karina Lestrup Christensen står gerne på hovedet i glemmekassen for at finde et stykke varmt tøj til en elev, der er kommet i skole uden passende overtøj eller sko.

Lærere: Alle forældre kan glemme

Det er langtfra kun forældre fra socialt udsatte hjem, der ikke får klædt deres barn ordentligt på, lyder det fra to lærere.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

På Nærum Skole er lærer Karina Lestrup Christensen overbevist om, at alle lærere på en eller anden måde har oplevet elever, som ikke er klædt ordentligt på. Når hun selv er vidne til en elev i en for tynd jakke, bruger hun tid på både at lede efter ekstra tøj og at tage kontakt til hjemmet. »Jeg skriver som regel en mail til forældrene eller ringer dem op. Her går jeg meget op i, at ordlyden ikke er anklagende eller antyder, at de ikke har midlerne til det. Hos os er det alle typer forældre, som kan være uopmærksomme på vind og vejr«, fortæller Karina Lestrup Christensen. »Det kan også være en elev, der er blevet sendt i skole med sandaler i regnvejr. Men når jeg kontakter forældrene, reagerer de altid pænt«. Handler det om alvorligere tilfælde, hvor kommunen skal involveres, kommer skoleledelsen indover. »Jeg har prøvet at gå til min chef, fordi jeg skulle give en ubehagelig besked til nogle forældre. Og så sagde min chef :'Den tager jeg. Du skal ikke være the bad guy. Du skal have en god relation til forældrene'. Det var enormt dejligt«, siger Karina Lestrup Christensen.

Måtte aflyse cykeludflugt

På Egebæk-Hviding Skole Vadehav i Ribe griber lærer Hanne Primdal også ind, hvis hun ser elever i stumpede bukser, for tynde jakker eller uden regntøj. »Men det kan også være hverdagsudfordringer, som at elever ikke lige har fået en taske eller en jakke med, når vi skal på udflugt i skoven, eller de ikke har fået cykelhjelmen med, når vi skal ud at cykle«, fortæller Hanne Primdal. Skolen har både ekstra cykler og cykelhjelme til fælles brug. Men hun har oplevet, at en udflugt helt måtte aflyses, fordi der var for mange af eleverne, der ikke havde deres cykel med, selv om forældrene var blevet informeret om at sørge for, at børnene kom i skole med en cykel. Ser hun et mønster i, at en elev har for lidt tøj med, eller skoletasken ikke indeholder en madpakke, et penalhus eller andet, tager hun kontakt til hjemmet. »Alt efter hvad henvendelsen drejer sig om, er det ikke det sjoveste at gøre. For det kan være en familie, som du ved ikke har midlerne eller det nødvendige overskud, og her bevæger man sig ind på et territorium, der er forældrenes, nemlig at sørge for, at deres barn er skoleparat. Enkelte gange får vi nogle svar tilbage, som er knap så pæne«, siger hun.