Formand for undervisningsudvalget i DLF Regitze Flannov ønskede tillykke til tillidsrepræsentant Helen Zachariassen (yderst til højre), da prisuddeler Hanne Nisted afslørede særprisen til årets uddeling af Ove Lunds og Hanne Nisteds Lærerpris.

Uddeler af særpris: "Jeg har en million, jeg gerne vil af med"

En helt nyindstiftet pris blev i går for første gang uddelt på Lindevangskolen på Frederiksberg til fire historielærere fra Kolding. I forbindelse med uddelingen fik lærerne på Lindevangskolen også en særpris på 75.000 kroner fra stifterne af prisen.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Skolegang gør forskel. Det er de tidligere klassekammerater Hanne Nisted og Ove Lund slet ikke i tvivl om. Derfor har de taget initiativ og lagt penge til en nyindstiftet pris til en lærer eller en gruppe af lærere, der gør en forskel. Prisen blev uddelt for første gang nogensinde i går på Lindevangskolen på Frederiksberg.

Fire historielærere modtager nyindstiftet lærerpris 

På denne særlige dag blev der også plads til en særpris til skolen, som dannede ramme for deres skolegang i 1940'erne.

Hanne Nisted, som selv er pensioneret lærer, kunne ikke skjule sin begejstring, da hun præsenterede særprisen.

"Jeg har været elev på skolen. Det er derfor, jeg står her i dag", sagde hun og pegede på sort/hvide klassebillede, som lyste på projektoren. "Jeg ved ikke, om I kan se, hvem, der er hvem", sagde hun. 

Levende formidling af svært historisk stof. Det mestrer de fire lærere, der udgør historieudvalget på Sdr. Vang Skole i Kolding. Teamet fik Ove Lunds og Hanne Nisteds Lærerpris for at skabe undervisning, der giver elever faglig indsigt og skaber trivsel på hele skolen.

Kærlighed til egen skolegang

Ove Lund har doneret den million, som skal gå til lærere og lærerteam, mens Hanne Nisted har skabt kontakterne, som får prisen ud til lærerne.

Begge startede på Lindevangskolen den 1. april 1942, men de kom ikke i klasse sammen. Ove Lund gik i en ren drengeklasse og Hanne Nisted gik i en ren pigeklasse. Først senere blev klasserne slået sammen.

"Vi kom op til mellemskoleprøve, og først da blev drengene og pigerne slået sammen, og de af os, der tog realeksamen gik sammen i fem år".

Ove Lund begyndte at arbejde i en bank, han tog studentereksamen og flyttede til Tyskland og begyndte på universitetet.

"Så skete der det, at den lærer, han havde på universitetet, fortalte ham, at de søgte medarbejdere på radiostationen Deutsche Welle - så prøvede han og blev ansat. Han arbejdede der indtil 1989, så lukkede biksen. Han fik at vide, at han kunne fratræde og få løn resten af sit liv.  Så han slog sig ned på 13. etage i Bournemouth i England".

Pensioneret lærer bag ny lærerpris: "Lærerne fortjener at blive hyldet" 

DLF er aktiv i uddeling af ny lærerpris

Klassen fra Lindevangskolen mødes stadig, og Ove Lund ville gerne donere en million til en pris til lærere, fordi lærere ikke får nok anerkendelse. Ove Lund kom med pengene, og Hanne Nisted måtte arrangere, hvordan det skulle ske. Målet var, at der skulle tages godt om lærerne.

"Jeg måtte finde ud af noget. Hvis vi først hyrede en sagfører og en til at revidere det, så var pengene væk med det samme. Så tænkte jeg, at DLF måtte være interesserede. Så ringede jeg derind og fik en sød receptionist i røret: Jeg har en million, jeg gerne vil af med. Det havde hun ikke været udsat for det før".

Hanne Nisted fik at vide, at hun skulle skrive en mail til økonomidirektør i DLF Elo Nisted. Det viste sig, at de to i samme slægt, og Elo Nisted besøgte Hanne Nisted flere gange - en enkelt gang med en revisor - og sammen fik de skruet prisen sammen.

Særpris til Lindevangskolen

Men Hanne Nisted og Ove Lund syntes, at der skulle ske noget særligt, når det nu var første gang, at prisen blev uddelt. Derfor blev de enige om, at Lindevangskolen, hvor de mødte hinanden i skoleårene, i anledning af indstiftelsen af prisen, skulle have en særpris.

"I år har vi en særlig pris. Når det er første gang, skal der ske noget særligt. Lindevangskolen er mit hjertebarn. Alle kammeraterne glæder sig over de år, vi har haft her. Derfor skal der uddeles en ekstra pris i år.  Og den skal gå til Lindevangskolen", sagde Hanne Nisted.

Tillidsrepræsentant på Lindevangskolen Helen Zachariassen tog imod prisen på skolens vegne. Hun startede med at takke på tysk med henvisning til, at Ove Lunds penge delvist kommer fra en tysk radiostation.

"Det der gør mig rørt er, at I har haft så tæt kontakt og mødtes en gang om året. Det er fantastisk", sagde hun og fortalte, at skolen gør meget for, at gamle elever kan komme på besøg, og at skolen får besøg af elever, der har gået på skolen for 70 år siden.

"Det har vi da også", skyndte Hanne Nisted at tilføje.

Hanne Nisted og Ove Lund håber, at prisen også fremover kan blive uddelt på Lindevangskolen.

Særprisen er på 75.000 kroner. Helen Zachariassen fortalte, at pengene vil gå til at oprette en personaleklub på skolen.