Debat

Valg og demokrati

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

»Folkeskolen skal forberede eleverne til deltagelse, medansvar, rettigheder og pligter i et samfund med frihed og folkestyre. Skolens virke skal derfor være præget af åndsfrihed, ligeværd og demokrati«.

Formuleringen stammer, som vi ved, fra folkeskolens formålsparagraf.

I forbindelse med det forestående valg kan det i høj grad være på sin plads at drøfte, hvad vi forstår ved demokrati i en dansk sammenhæng. I den forbindelse kan der hentes god inspiration i Hal Kocks overvejelser om demokratiet.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Hal Kock understregede, at demokrati er langt mere end afstemninger: »Ofte har man - til stor skade for demokratiets anseelse - betragtet selve afstemningen som det væsentlige. Var en ting blot vedtaget ved afstemning, var der ingen tvivl om dens berettigelse. Så var demokratisk set alt i orden. Så let går det imidlertid ikke. Ellers ville der ikke - demokratisk set - være noget at bebrejde nazismen i Tyskland«.

Og han uddybede det med disse overvejelser om, hvorvidt flertallet altid har ret: »For enhver, der tænker sig lidt om, er dette jo en uhyrlighed. Der er ingen tvivl om, at flertallet i Tyskland før krigen ville nægte jøderne eksistensret og fratage dem deres besiddelser. Måske eksisterer et sådant flertal stadig. Om så 99 procent af hele jordens befolkning er således indstillet, vil antisemitisme i den form ligefuldt vedblive at være både forbryderisk og uforenelig med demokrati«.

Uanset om det er jøder eller andre befolkningsgrupper, der bliver lagt for had og bliver frataget helt almindelige rettigheder i et samfund, vil det være forbryderisk og uforeneligt med demokrati.

Hvad betyder det, at et samfund fratager forældre deres rettighed til at lave mad med deres børn eller fratager bestemte befolkningsgrupper retten til at gå i det tøj, som de ønsker at gå i? Er det foreneligt med demokratiske grundprincipper, at den samme forbrydelse straffes hårdere, hvis den begås i et område med en bestemt befolkningsgruppe end i resten af samfundet?

I kampen om stemmer er det øjensynligt vigtigere at konkurrere om, hvem der vil gennemføre flest stramninger i forhold til en bestemt befolkningsgruppe, end at drøfte, hvordan vi forsvarer og udvikler demokratiet. Det er skræmmende!

Vi skal i vores daglige virke forberede eleverne til deltagelse, medansvar, rettigheder og pligter i et samfund med frihed og folkestyre, og vi skal sikre, at skolens virke er præget af åndsfrihed, ligeværd og demokrati. Det ansvar kan vi ikke påtage os uden at drøfte, hvad vi forstår ved demokrati. Det gælder også i den indeværende valgkamp.

Powered by Labrador CMS