Etikken i DLF's investeringer

DLF's politik for investeringer var til debat

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

DLF's hovedstyrelse havde på sit september-møde politikken for foreningens investeringer på programmet. Det medførte en diskussion om de etiske spørgsmål, der opstår i den sammenhæng.

Der er igennem et par år blandt andet investeret i hotelkæden Danske Hoteller, og det fik Helen Sørensen til at spørge, om det pæne afkast kunne være opnået, samtidig med at hotellerne fulgte overenskomsterne på området. Økonomichef Oskar Trieb sagde, at hotellerne har oplyst, at de har overenskomst med Restaurations Branchens Fagforening, RBF.

Kresten Bang Heinfelt mente, at der burde være nogle tydelige etiske retningslinjer, som foreskriver, at foreningens midler ikke må investeres for eksempel i de private undervisningsvirksomheder, der mange steder i verden overtager hele skolevæsener, læreruddannelser og andet.

»I DLF har vi ikke egentlige retningslinjer, som vi har i Lærernes Pension«, sagde Stig Andersen. Han påpegede dog, at det ikke er helt enkelt at kontrollere, om reglerne bliver overholdt, da meget foregår gennem investeringspuljer.

Anders Bondo Christensen medgav, at det er vigtigt at være opmærksom på, at de investeringer, foreningen foretager, er etisk holdbare. Han lovede, at spørgsmålet om de etiske reglers udformning vil blive taget op, når punktet om investeringer tages op næste gang.

Færre årsmødedeltagere

Årsmødet for pensionisterne i fraktion 4 vil fremover have 22 deltagere i stedet for de 28, der indtil nu har været rådgivere for foreningen på de pensionerede medlemmers vegne. Ændringen skyldes, at de 14 amtskredse, der tidligere udpegede hver to deltagere, nu er nedlagt og erstattet af 11 såkaldte forpligtende kredssamarbejder. Det mente Lone Mygind Møller var en stor forringelse.

»Årsmøderne har været en god nyskabelse, der har gjort, at pensionistarbejdet i DLF bliver taget alvorligt. At beskære deltagerantallet vil være et dårligt signal at sende. Vi får flere og flere pensionerede medlemmer år for år, som altså nu får færre til at repræsentere deres interesser«, var hendes kommentar til organisationsudvalgets forslag til nye regler for udpegning.

Randi Bøyesen var blandt dem, der støttede det alternative forslag, som årsmødet i fraktion 4 havde fremsendt: »Som indleder på et pensionistkursus har jeg været positivt overrasket over interessen for faglige forhold. Det virker, som om arbejdet nu er kommet i god gænge. Vi skal ikke altid tænke i struktur, men hellere i indhold«, sagde hun.

»Jeg accepterer helt Lone Myginds argumentation. Den er fair nok«, sagde Anders Bondo Christensen og understregede, at de nye regler hverken er et besparelsesprojekt eller et forsøg på at beskære pensionist­arbejdet. Men han mente, at man skal holde fast i principperne om deltagerfordeling i forhold til det forpligtende kredssamarbejde.

Flere medlemmer mente, at pensionistarbejdet i kredsene fungerer udmærket, og støttede organisationsudvalgets indstilling, som blev betragtet som vedtaget, efter at en afstemning havde vist, at fem kunne støtte Lone Myginds forslag om 28 årsmødedeltagere, 14 var imod, og seks undlod at stemme.