Vi skal lægge pres på politikerne inden Dagpengekomissionens anbefalinger, lød det fra Gordon Ørskov Madsen.

DLF: Ledige skal ikke betale for en ny dagpengereform

På sidstedagen af årets DLF’s kongres sendte DLF et klart budskab til politikerne, inden partierne i en nær fremtid går til forhandlingsbordene om en ny dagpengereform. Lad ikke de ledige selv betale for systemet.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Opdateret med kommentarer fra to delegerede kl. 16:06.

"Dagpengesystemet skal forbedres - men det er altså ikke de ledige selv, der skal betale". Sådan lød det fra Gordon Ørskov Madsen, der er både er formand for overenskomstudvalget i DLF og for Lærernes A-kasse.

Om seks uger præsenterer Dagpengekommissionen sit længe ventede bud på et nyt dagpengesystem. 

"Det er meget vigtigt, at tiden frem til da benyttes til at lægge pres på regeringen, på Folketinget, på arbejdsgiverne, og også vores egne hovedorganisationer for at gøre dem klart, at det er uacceptabelt, hvis de ledige selv skal betale regningen for en reform", var meldingen fra talerstolen.

410 lærere har mistet retten til dagpenge i 2013

Gordon Ørskov er bekymret over nogle af de modeller, der er i spil. Det har bl.a. været fremme, at satserne for langtidsledige kan blive sat ned, eller at der bliver indført karensperioder. Det er løsninger, DLF meget nødig ser indført.

"I så fald bliver det de arbejdsløse selv, der kommer til at betale regningen for den fejlslagne reform i 2010. Derudover risikerer vi, at det ikke længere vil være attraktivt at melde sig ind i en A-kasse, fordi forsikringsordningen ikke længere yder reel forsikring. Man vil simpelthen opleve, at folk lader være med at melde sig ind i en dagpengeordning. Det kender vi fra internationale erfaringer. Det er uacceptabelt."

DLF: Endnu en dagpenge-lappeløsning

Det er helt afgørende for DLF, at en ny dagpengeform skal gøre det lettere at genoptjene dagpengeretten. 

"En ny dagpengereform skal sikre, at de, der mister deres arbejde, ikke mister deres og deres families eksistensgrundlag. Det er derfor helt afgørende, at det gøres nemmere end i dag at genoptjene ny dagpengeret. Det er vigtigt, at det altid kan betale sig for den ledige at tage selv få timers arbejde", lød det fra Gordon Ørskov Madsen.

Rødovre: DLF må komme med sin egen løsning

Der kan blive behov for at selv at udtænke en bedre løsning, hvis politikerne ikke lytter til foreningens ønsker og ikke indfører forbedringer på dagpengeområdet, mener formand for Rødovre Lærerkreds og hovedstyrelseskandidat Anders Liltorp.

"Politikerne har nu skamferet dagpengesystemet i en grad, at hvis ikke vi kan få presset politikerne med dagpengekommissionens fremlæggelser til at gøre noget, der er bedre, så synes jeg, at vi skal overveje, hvad vi så gør. Vi kan ikke vente", siger han fra talerstolen.

Han legede med tanken om, at DLF kunne lave sine egne forsikringsordninger.

"Hvad ved jeg? Vi bliver nødt til at tænke videre, for ellers mister vi den del af fagbevægelsen, der handler om, hvad vores medlemmer skal gøre, når de mister deres arbejde. Det må vi ikke"

Der var fuld støtte til Gordon Ørskovs udmelding fra en anden hovedstyrelseskandidat,  Kjell Nilsson fra Københavns Lærerforening.

"Det glæder mig rigtigt meget at høre en så tydelig udmelding fra vores ledelse. Så jeg ønsker dig Gordon al mulig held og lykke med det. Jeg er med".

"Jeg synes, at vores værdier her i Danmarks Lærerforening går ud på, at alle har værdi i samfundet. Alle er en del af fællesskabet i det danske samfund. Det er uanset, om man er i arbejde eller ej, er syg eller flygtning".