Anders Bondo Christensen ønsker blandt andet en debat på kongressen om, hvem der skal administrere den danske folkeskole – formanden påpeger, at det politiske engagement for ofte blot består i at udstikke økonomiske rammer for skolerne.

Anders Bondo: 
Kommunerne er ikke deres ansvar voksent

Bør DLF kæmpe for selvejende skoler? Hvad skal et uddannelsessystem kunne? Det er emner, som skal diskuteres på DLF’s kongres.

Publiceret

KONGRESSEN SKAL OGSÅ TAGE STILLINGTIL:

• om der fremover kun holdes ordinær kongres hvert andet år,

• om antallet af hovedstyrelsesmedlemmer skal ændres fra 20 til18,

• om antallet af delegerede fra Skolelederforeningen skalnedsættes fra ti til fire,

• om kredsene kan nøjes med at holde generalforsamlinger hvertandet år,

• om hovedstyrelsen fremover får mulighed for at fastsætteregler for behandling af klager på alle niveauer i foreningen,

• om det bliver muligt, at fagbladet Folkeskolen fremover bliverudgivet af et udgiverselskab.


Desuden skal kongressen tage stilling til:

• et opdateret principprogram for DLF,

• aflønning af DLF's politiske ledelse.

Kongressen skal fastsætte medlemskontingent.

De 282 delegerede er valgt i de lokale kredse af DLF.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

»Hvad enten vi taler vejledning eller undervisning eller specialundervisning eller skoleledelse, så er der massive udfordringer. Og det er selvfølgelig i den ramme, vi mødes. Vi skal bruge kongressen til at drøfte, hvordan vi bedst muligt sikrer, at vi kommer videre«, siger formand for DLF Anders Bondo Christensen.

Et af de emner, der vil blive diskuteret fra talerstolen i Tivoli Congress Center 8.-10. september i København, er muligheden for, at DLF begynder at kæmpe for, at folkeskoler bliver selvejende. Anders Bondo har ikke selv besluttet, hvad han mener om den sag.

»Vi skal tage en åben drøftelse. Er det stadig kommunerne, der skal administrere den danske folkeskole? Mange ting i de seneste år har vist, at kommunerne ikke er deres ansvar voksent. Mange steder består det politiske engagement i at udstikke rammer, der stort set er udstukket af økonomiaftaler mellem KL og regeringen. Og skolelederen og læreren og skolebestyrelsen skal forsøge at få tingene til at hænge sammen. Hvis det er det, som skoleejerne - det kalder de sig selv - kan præstere i forhold til skolen, så synes jeg ærligt talt, at vi må diskutere, om det er den rigtige konstruktion«.

Anders Bondo mener også, at man må se på, om nogle af de udgifter, der bruges på kommunal administration af skolerne, i stedet kunne bruges på flere lærere og ledere på skolerne.

Formandens løn til debat på DLF-kongres 

Livsoplysning og dannelse

Lærernes udfordringer i hverdagen bliver kongressens store tema, men der bliver også plads til at diskutere DLF's holdninger til de politiske meldinger om uddannelse.

»Vi er i en situation, hvor uddannelse udelukkende er målrettet beskæftigelse, men er det kun det, vi vil? Vi har en lang tradition for, at livsoplysning og demokratisk dannelse er en vigtig del af det at drive skole i Danmark. Det skal vi have en diskussion af«, siger Anders Bondo og understreger, at DLF ikke kan løse alle udfordringer alene.

»Det er vigtigt, at vi tager fat i andre organisationer både internationalt og nationalt og drøfter, hvordan vi kan få styrket et helt nødvendigt samarbejde. Det er positivt, at LO og FTF vil finde sammen, og jeg vil på kongressen præsentere de perspektiver, jeg ser i samarbejdet«.

DLF's kollektive intelligens

På DLF's kongresser har det ofte været sådan, at ledelsen lagde forslag frem, som blev debatteret og så siden stemt for eller imod. Men denne gang håber Anders Bondo Christensen, at en mere åben form for kongres vil afføde nye løsninger.

»Jeg lægger op til, at vi tager en åben drøftelse. Jeg håber, at vi så i virkeligheden ved at få en diskussion kan komme videre bagefter. Det er vigtigt, at vi har den involvering og det engagement, som jeg tror, at den måde, vi griber det an på, kan medføre«.

»Jeg har nogle gange brugt begrebet, at vi skal bruge den kollektive intelligens - og det gør man ved at tage en mere fordomsfri drøftelse, og så må man prøve at konkludere på baggrund af det«.

Kongressen skal også vælge formand og næstformand. Formand Anders Bondo Christensen og næstformand Dorte Lange genopstiller, og foreløbig er der ingen modkandidater.

I november skal medlemmerne af DLF ved urafstemning vælge ny hovedstyrelse. Resultatet af hovedstyrelsesvalget offentliggøres 1. december.

Anders Bondo og Dorte Lange genopstiller