"Jeg har stor respekt for skoleledernes arbejde. Det har jeg også for pædagoger og pedeller. Vi er alle med til at lave en god skole, men vi har forskellige funktioner og interesser", lød det fra Thomas Raa Olsen

Skoleledere stemte for selvstændig lederforening

Kongressen forkastede med et overvældende flertal et forslag om at arbejde for en opsplitning af Skolelederforeningen og Danmarks Lærerforening. Men næsten alle skoleledere på kongressen stemte for.

Publiceret Senest opdateret
Skoleledernes formand Anders Balle stemte for Thomas Raas forslag om en opslitning

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Thomas Raa Olsen fra Djurs ville have kongressen til at arbejde for at få gjort Skolelederforeningen til en selvstændig forening.

"Jeg har stor respekt for skoleledernes arbejde. Det har jeg også for pædagoger og pedeller. Vi er alle med til at lave en god skole, men vi har forskellige funktioner og interesser. Vi laver ikke en forening, der skal bakke medlemmerne op, når det går godt. De skal bakkes op, når det går dårligt", sagde Thomas Raa Olsen på talerstolen.

En samlet profession

Formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, var ikke begejstret for forslaget.

"Hvis vi ikke er en samlet organisation, så mister vi det håndtag, der garanterer, at skolelederne også i fremtiden er læreruddannede", sagde han. Derudover fortalte Bondo, at han mente, folkeskolens opgave ikke bare kan reduceres til det rent fagforeningsmæssige. Danmarks Lærerforening har en afgørende opgave for folkeskolen, som han kalder Danmarks væsentligste institution. Bondo understregede desuden, at den finske undervisningsminister har understreget, at den finske lærerforeningsformand er hans væsentligste samarbejdspartner - fordi han som i Danmark repræsenterer hele professionen, både lærere og ledere.

Forskellige interesser

Skoleledernes formand, Anders Balle, bad fra talerstolen om forståelse for, at skolelederne og lærerne ikke altid har samme interesse.

"Respekt for at vi står sammen om mange ting, men også at vi nogle gange har modstridende interesser", sagde Anders Balle, der nævnte arbejdstid som et område, hvor skolelederne og lærerne ikke har samme interesser.

Stemt ned

Anders Bondo Christensen opfordrede flere gange Thomas Raa Olsen til at trække forslaget, men det ville Raa Olsen ikke.

Forlaget lød:

"Kongressen opfordrer hovedstyrelsen i Danmarks Lærerforening til at starte dialog med Skolelederforeningen med henblik på et fremtidigt samarbejde mellem to selvstændige foreninger".

Forlaget blev forkastet af et klart flertal, men hos skolelederne stemte otte ud af ni tilstedeværende for forslaget.rettet 16/9 kl. 13.25, red.

Gerne være en ligeværdig organisation

Anders Balle forklarede efter afstemningen:

"Hvis vi kan aftale os ud af det, så vi bliver en del af Lærernes Centralorganisation, så vil vi gerne have to ligeværdige organisationer. Men vi er helt med på, at den aktuelle situation gør, at vi skal være med i en basisorganisation for at være med i KTO, LC og FTF", sagde Anders Balle til folkeskolen.dk.

Anders Bondo Christensen var efterfølgende stadig overbevist om, at det er mest hensigtsmæssigt med en forening.

"Lederne skal være en del af DLF, det vil lærere, ledere og folkeskolen være bedst tjent med", sagde Anders Bondo Christensen.

Læs mere