Debat

Morgensang som fjernundervisning

Hvordan skaber vi fællesskaber på skolen, når vi sidder derhjemme?

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Normalt mødes vi ret ofte på skolen. Eleverne ser vennerne, lærerne, de faste rammer og fællesskabet. I disse dage erstattes den hverdag af en helt anden. Utallige lærere laver spændende digitale tiltag, for at holde lidt fast i skolehverdagen. Gode videoer deles ud, beskeder sendes frem og tilbage og forældrene få opdaterede ugeplaner. 

Men vi savner skolens fællesskab. Og her er morgensang noget af det mest fællesskabsskabende vi overhovedet har. Men kan vi overhovedet lave disse fællesskaber når nu vi sidder derhjemme?

Jeg kunne godt tænke mig at trække et eksempel frem fra en lokal skole, som jeg synes er fremragende. Den lokale (og for børnene) kendte skole og lærerne er uden tvivl savnet i løbet af ganske kort tid. Der er det meget stærkt, at man på sin egen skole laver sin egen morgensang. Det kan fx gøres som i videoen her fra Osted Friskole, hvor musiklærerne laver morgensangen som den kendes på skolen. Men en morgensang kan også optages som video på forhånd hjemme på en lærers matrikel og så deles som video via Aula efterfølgende. En morgensang der er skabt med udgangspunkt i kendte voksne og med de sange der normalt synges på egen skole, er af meget høj værdi. Selvfølgelig er der nationale initiativer som når DR laver fælles morgensang kl. 9:05 med Philip Faber. Men ens egen skoles lærere er nu noget helt særligt.   

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Hos Dansk Sang, Musiklærerforeningens forlag har vi åbnet op for gratis adgang til vores "Sangbank" på dansksangdigital.dk Det har vi gjort for at lærerne og skolerne kan gøre undervisningen lidt lettere i denne svære tid. Også morgensangen. Og vi håber i høj grad, at man vil tage nogle af mulighederne til sig. Herunder muligheden for at lave fælles- eller morgensang med skolens elever. Det er let at stå for en morgensang som i Osted, også selvom man ikke kan spille klaver. Brug da blot sangbankens "Syng-med-video" i jeres morgensang. Der er mere end 300 sange i sangbanken, så jeres skoles skattede sange er der sikker også. 

Jeg håber at I derude vil lade jer inspirere til at skabe flere musiske fællesskaber, på tværs af matrikler og digitale udbredelsesformer. Eleverne (og forældrene) har brug for dette musiske kram – også selvom vi ikke ses på skolen.