Vi skal prøve at tænke os om ekstra gang, inden vi helt opgiver, siger Anders Bondo i en video til Lærerforeningens medlemmer.
Vi skal prøve at tænke os om ekstra gang, inden vi helt opgiver, siger Anders Bondo i en video til Lærerforeningens medlemmer.

Bondo: Der kommer ingen arbejdstidsaftale før sommerferien

Forhandlingerne om lærernes arbejdstid har kørt på højtryk i pinsen. KL’s og lærernes forhandlere er på vej til en enighed om flere elementer, men der er så store vanskeligheder, at det står klart, at der ikke kommer en aftale til afstemning før sommerferien.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der var to muligheder. Forhandlingssammenbrud eller forhandlingspause. Sådan skitserer formand for DLF Anders Bondo Christensen situationen i forhandlingerne om en ny arbejdstidsaftale mellem KL og Lærernes Centralorganisation, som er foregået hen over foråret. Der har været intense forhandlinger gennem hele pinsen. Men Anders Bondo fortæller i en video til Danmarks Lærerforenings medlemmer, at der trods fremskridt er vanskeligheder:

"Vanskeligheder, der er så store, så vi efter mange, mange timers forhandling måtte konstatere, at dem kan vi ikke løse lige nu. I den situation er der er to muligheder: Den ene mulighed er, at en af parterne siger, vi kan ikke komme videre, vi må konstatere forhandlingssammenbrud. Det er slut. Den anden mulighed er, at vi sætter forhandlingerne på pause", siger Anders Bondo i en video, der bliver sendt til medlemmerne i dag.

Ziegler: "Vi skal blive ved med at forhandle, indtil vi finder en løsning" 

Ingen aftale før sommerferien

Under overenskomstforhandlinger er det kutyme, at parterne ikke udtaler sig om, hvad der konkret sker ved forhandlingsbordet. Det gør Anders Bondo heller ikke i videoen.

Men det er tydeligt, at da parterne gik fra det sidste forhandlingsmøde var enigheden ikke lige på trapperne. I går modtog Anders Bondo så et brev fra KL.

"KL skriver, at de synes, at vi skal genoptage forhandlingerne. Nu vil jeg lige høre KL om, hvorvidt det er med henblik på, at vi kan indgå en aftale i nær fremtid, for så giver det god mening. Det er lige for at få tid til at prøve at få lagt den tankevirksomhed, vi har kørt med i flere uger og måneder lidt på afstand for at se,  om der er nye veje ind til de vanskeligheder, vi står med lige nu. Det kan faktisk godt have en værdi", siger Anders Bondo.

I Lærerforeningens hovedstyrelse er man enige om, at det ikke er nemt, fortæller Anders Bondo, men hvis KL er indstillet på at finde nye veje, så er DLF også.

"Men det betyder også, at der ikke ligger en aftale før sommerferien. Det er helt umuligt på nuværende tidspunkt.  Og derfor vil en eventuel afstemning om en arbejdstidsaftale først foregå i det nye skoleår", siger han.

Derfor kan en pause være en god idé

Han erkender, at det kan virke fuldstændig tosset at tage endnu en pause i lærernes arbejdstidsforhandlinger. Men det giver mening, fordi parterne har nærmet sig hinanden på nogle områder, hvor de ikke tidligere har kunnet finde fælles fodslag, understreger han:

"Det er første gang siden 2013, at vi er kommet så langt at, vi faktisk på flere områder har fælles tekster, som vi tror på i fælleskab kan være med til at skabe bedre skole for både for kommuner, ledere og lærere".

Netop på grund af de muligheder, synes han, at forhandlingerne skal have en chance mere.

"Derfor er det i hvert fald min indstilling, at vi også skal prøve at tænke os om ekstra gang, inden vi helt opgiver. Jeg tror på, at den vej vi har valgt ind i de her forhandlinger, har et perspektiv for at lave bedre rammer for din hverdag. Har et perspektiv for at lave bedre rammer om en god skole".

I går blev KL's brev vendt med formændene for DLF's kredse, og på tirsdag vil Anders Bondo mødes online med tillidsrepræsentanterne fra alle landet skoler for at orientere om forhandlingerne.

Ziegler: "Vi skal blive ved med at forhandle, indtil vi finder en løsning"

Powered by Labrador CMS