Debat

Om »ambitiøs« i jobannoncer

Antallet af adjektiver er steget kraftigt i skolernes jobannoncer. Især ordet »ambitiøs« går igen. Det ligger der noget symptomatisk i.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En nyuddannet lærer, Jakob Egelund, synes, at »Ambitiøs er et fantastisk godt ord. Skolen har brug for lærere, som brænder for deres fag, og som bliver ved med at videreuddanne og dygtiggøre sig. Det undrer mig faktisk, at ordet ikke altid har været brugt i jobannoncer«, siger han.« (folkeskolen.dk).

Det kan jeg da godt forklare: Dengang lærergerningen var en livsstil, lå det implicit i denne livsstil, at man var ambitiøs og blev ved med at videreuddanne og dygtiggøre sig. Det gjorde man gennem en udbredt kursusaktivitet på DLH, amtscentralerne og - ikke mindst - i de faglige foreninger. Og det gjorde man gennem selvstudier i det hjemlige lønkammer. I dag er de første sparet væk, og det andet har vores arbejdsgiver selv frabedt sig.

På den baggrund må man spørge: Hvordan er det lige, skolelederne i dag kan forvente, at lærerne »bliver ved med at videreuddanne og dygtiggøre sig«?

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget