Selv om KL's topforhandler Michael Ziegler og de kommunalt ansattes forhandler Anders Bondo ikke umiddelbart er enige var der plads til smil på overenskomstforhandlingernes første mødedag.

Lærerne stjal billedet ved overenskomststart

I dag mødtes formand for de ansattes forhandlingsorganisation Anders Bondo og kommunernes chefforhandler Michael Ziegler for første gang i de nye overenskomstforhandlinger. Målet var at præsentere hinanden for de generelle krav til den kommende overenskomst. Men lærernes arbejdstid fyldte mest i mødet med pressen.

Publiceret

Overenskomstforhandlingerne sker i toparallelle forløb:


•Det ene forløb forhandler KL med Kommunale Tjenestemænd ogOverenskomstansatte, KTO. Her forhandles de generelleansættelsesvilkår, som gælder for alle kommunalt ansatte.Forhandlingerne med KTO sker på politisk niveau i KL. Anders Bondoer formand for KTO og forhandler derfor for de kommunalt ogregionalt ansatte
•Sideløbende forhandler KL med de enkelte organisationer omforhold. Det er her forhandlingerne om lærernes arbejdstid kommertil at stå. Disse forhandlinger sker på sekretariatsniveau iKL.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

KL's mødelokale summer af hektisk aktivitet.  TV2, DR og en del pressefotografer skal have billeder inden mødet bliver lukket. Selvom mødet handler om de generelle krav - tryghedsordninger, seniorordninger og barsel - som gælder for alle de kommunale medarbejdere, så handler journalisternes spørgsmål om lærernes arbejdstid.

Og Anders Bondo må understrege, at DLF's nye udspil, hvor lærerne er klar til at undervise 25 timer om ugen, ikke er er oplæg til dagens forhandlinger.

"Vi kommer med et bud, det bliver offentliggjort i dag, hvor vi går ind i den målsætning som regeringen er kommet med i deres oplæg til en ny folkeskolereform. Når vi er blevet enige med regeringen, kan vi så se på, hvilken aftale, der kan understøtte det" , siger Anders Bondo.

Men Michael Ziegler giver ikke meget for DLF's tilbud.

"Der er tale om et optisk bedrag. Der er i virkeligheden bare tale om, at man prøver at kalde noget af det man laver i dag noget andet. Man pumper undervisningstimetallet op ved at indregne pausetid, skolebibliotikartid og vejledertid. På den måde når man frem til, at man nu vil tilbyde 25 timers undervisning, selv om der i realiteten ikke er tale om en eneste ekstra time".

DLF: Lærerne vil undervise 25 timer om ugen

Tryghed i ansættelse vigtigt for alle kommunalt ansatte Et af Anders Bondos væsentligste budskaber til kommunerne i dag er, at overenskomsten gerne skulle skabe større tryghed i ansættelsen.

"Der er en stor utryghed lige nu. Der er sket massive afskedigelser. Hvis vi kan skabe tryghed, kan vi også skabe begejstrede og engagerede frontmedarbejdere", siger Anders Bondo.

Men Michael Ziegler har andre ønsker med. Han så gerne, at færre tillidsfolk er beskyttet mod afskedigelse.

"Vi skal gøre det nemmere at drive vores kommuner mere effektivt. Vi skal gøre med den her meget vidtforgrenede beskyttelse af tillidsrepræsentanter og suppleanter. Selvfølgelig skal tillidsrepræsentanter være beskyttede, men der er er altså syv grupper, at der er beskyttet - det betyder på små arbejdspladser, at en flertal er beskyttet mod afskedigelse", sagde Michael Ziegler.

Stålsatte KL-forhandlere klar til OK-start i morgen

I kameraernes søgelys Parterne kommer med store forhandlingsdelegationer som placerer sig på hver sin side af det lange mødebord. I midten over for hinanden sidder Anders Bondo og Michael Ziegler. Men kommunernes chefforhandler har svært ved at komme ind på sin plads. Den er optaget af fotografer og store tv-kameraer, der retter linserne mod lærernes formand.

Da mødet efter en lille halv time er slut, kommer de kommunalt ansattes forhandler, lærerformand Anders Bondo ud til en buket af mikrofoner.

"Kommunerne snakkede meget om effektivitet. Og ikke så meget om det ansvar, de har over for borgerne", siger Anders Bondo og fortæller, at parterne har sat ord på egne krav og ikke kommenteret på modpartens.

"Nu får vi lige tid til at tænke lidt over, hvilke ord, der er puttet på kravene og det er nok meget godt", siger Anders Bondo.

Michael Ziegler kommer også ud i den anden ende af lokalet. Han fortæller, at der ikke bliver plads til de store lønstigninger ved disse forhandlinger, at reglen om seniorordninger skal ændres og at KL ønsker at færre tillidsfolk er beskyttet mod afskedigelse.

"Vi skal gøre det nemmere at drive vores kommuner mere effektivt. Vi skal gøre med den her meget vidtforgrenede beskyttelse af tillidsrepræsentanter og suppleanter. Selvfølgelig skal tillidsrepræsentanter være beskyttede, men der er er altså syv grupper, at der er beskyttet - det betyder på små arbejdspladser, at en flertal er beskyttet mod afskedigelse", sagde Michael Ziegler, men også han måtte svare på spørgsmål om lærernes arbejdstid. Han understregede, at lærerne ikke skal arbejde mere.