Lærer fik lungekræft af asbest på skolen

En pensioneret lærer fra Gladsaxe har fået lungekræft efter at have arbejdet i asbestholdige lokaler på Marielyst Skole i mange år. Læreren har i juni i år fået anerkendt sygdommen som en arbejdsskade.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Arbejdsskadestyrelsen skriver i deres begrundelse for at anerkende sygdommen som en arbejdsskade, at lærer Lis Sørensen har været udsat for asbeststøv fra loft og lydisolerende plader i omkring 16 år under sit arbejde. Samtidig har læreren aldrig røget og kun i begrænset omfang været udsat for passiv rygning, så Arbejdsskadestyrelsen finder, at det er asbesten, der har forårsaget lungekræften.

Marielyst Skole blev renoveret og fik fjernet asbesten i begyndelsen af 1980'erne, skriver kredsbladet 'Tyverne'. Til kredsbladet fortæller læreren, at det var underligt at se håndværkere iklædt hvide rumdragter og med specielt åndedrætsværn fjerne de asbestholdige plader fra de forseglede klasselokaler. I mange år inden havde lærere og elever opholdt sig mange timer dagligt i de samme lokaler iklædt almindeligt tøj. Først på dét tidspunkt stod det klart for dem, at pladerne og det hvide støv, der dryssede fra dem, var sundhedsskadeligt.

Læreren og den daværende sikkerhedsrepræsentant fortæller, at pladerne ofte gik i stykker, og at eleverne i perioder fandt det interessant at banke på pladerne for at se støvet komme frem. Trods en god rengøringsstandard lå der ofte støv på gulvet. Når de defekte plader skulle skiftes ud kom kommunens snedkerafdeling og udførte arbejdet.

Kolleger er kontaktet

Den pensionerede lærer fortæller, at da hun fik diagnosen på lungekræft henvendte hun sig til skolens leder, som kontaktede en række af de kolleger, som havde arbejdet på skolen i perioden før asbestpladerne blev fjernet. De skulle kontakte egen læge og få en røntgenundersøgelse af deres lunger. "Men hvem kontakter alle de børn, der måske har tilbragt flere skoleår i asbestholdige omgivelser", spørger hun.

Skoleleder Jørn West Larsen oplyser til kredsbladet 'Tyverne', at han har kontaktet forvaltningen, og at personaleafdelingens læge har udarbejdet en skrivelse til alle tidligere ansatte.

Sygdommen asbestose viser sig typisk først 10-20 år efter, at man er blevet udsat for asbeststøv. Sygdommen er uhelbredelig og kan med tiden føre til lunge- og lungehindekræft. Asbest var meget brugt i byggematerialer tidligere på grund af de ildfaste og varmeisolerende egenskaber, det har.

På skoleområdet blev der i mange kommuner foretaget asbestrenoveringer i 1980'erne efter en kraftig debat om problemerne med brugen af asbest.

Læreren fortæller til kredsbladet 'Tyverne', at hun i efteråret 2006 bliver generet af hosteanfald gennem længere tid og går til lægen. I foråret 2007 får hun diagnosen asbestlungekræft og bliver opereret. Læreren har netop fået at vide, at kræften har bredt sig.

Til 'Tyverne' siger læreren, at hun føler sig forpligtet til at fortælle sin historie, fordi hun håber, at andre måske kan blive undersøgt i tide.