Medhold i sag om lærers forældreorlov

Den 4. december 2009 blev en lærer i Roskilde far til et barn. Han ønskede forældreorlov i uge 1-7 og i uge 9. Men Roskilde Kommune mente, at han var ude på at misbruge ordningen ved at melde sig klar til arbejde i uge 8, hvor byens skoleelever har vinterferie. Nu har en opmand givet læreren og forhandlingsfællesskabet KTO medhold.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Formålet med reglerne i lovgivningen om barsels-fædre- og forældreorlov er at skabe størst mulig fleksibilitet for børnefamilierne", siger opmanden i sin kendelse. Derfor er der ikke noget til hinder for at dele den op over flere perioder.

Opmanden finder ikke grundlag for, at lærerens ønske om at opdele sin orlov havde karakter af misbrug eller illoyalitet over for arbejdsgiveren.

Reglerne for forældreorlov er fastlagt i en aftale mellem KL og de kommunalt ansatte forhandlingsorganisation KTO, og det var KTO, der havde anlagt sagen.  KTO påpegede, at Roskilde-elevernes vinterferie ubestridt hverken er en fri- eller ferieuge, men indgår i opgørelsen af lærerens arbejdstid. På den baggrund og ud fra et ønske om at undgå usikkerhed om forældres rettigheder i forbindelse med orlovsreglerne, har opmand Per Sørensen afgjort, at læreren var fuldt berettiget til at lægge sin orlov der, hvor han ønskede.

Kendelsen betyder dog ikke, at der ikke kan forekomme ønsker om forældreorlov, der kan gå ud over, hvad der må anses for at have været tilsigtet med den meget fleksible adgang til forældreorlov.