Farvel til Anders Bondo

Det var en tydeligt rørt Anders Bondo, som tog afsked på Danmarks Lærerforenings kongres. Der blev overrakt mange gaver og udvekslet minder.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Anders Bondo takkede i en afskedstale alle sine mange samarbejdspartnere - og sin kone, Gitte.

Han fortalte om sin ydmyghed over for hvervet som formand og mindedes blandt andet,  han under konflikten i '13 oplevede, at han nærmest fik rockstjernestatus, når han kom rundt i landet.

"Jeg er jo kun en sønderjysk matematiklærer", sagde han.

Efter dagens intense lærerforeningskongres i København blev der sagt mange pæne ord til Anders Bondo, og han modtog et meget langt stående bifald.

Næstformand Dorte Lange sagde, at Anders Bondo jo ikke havde været en helt almindelig matematik-lærer. For han havde været i stand til at omsætte sine regnestykker til løsninger og resultater. Dorte Lange viste en række satiretegninger og drillede ham med, at han selv sagde, at han var vedholdende og ikke stædig.  

Næstformanden fortalte om konflikterne - blandt andet 2013 - og roste Anders Bondo for at have skabt løsninger, som alle kunne se sig selv i. Hun sagde, at hun personligt var ked af, at Anders Bondo stopper, men at det også har kostet ham rigtig meget at være formand, og at hun ikke synes, han skal give flere år af sit liv til Danmarks Lærerforening.

Derefter kom der videohilsener. Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil takkede for, at Bondo havde været meget direkte og sagt tingene ligeud. Hun var også glad for, at det var lykkedes for ham her til sidst at lukke "et af de sorteste kapitler i dansk fagbevægelses historie".  

Mona Striib fra Forhandlingsfællesskabet takkede for en stor indsats gennem årene i fagbevægelsen. Og David Edwards, leder af den internationale lærerorganisation Education International, erindrede,  at han var i Danmark i 2013 og talte til lærerne. Han roste Anders Bondo for altid at bidrage til en god dialog også internationalt.

Poul Nyrup, tidligere statsminister, roste også Anders Bondo på video og sagde, at de har samme ambition om, at børn og unge skal trives.  Han huskede, at han selv ville have fået en diagnose som damp-barn, hvis ikke folkeskolen havde taget hånd om ham. Og han blev jo statsminister alligevel, forklarede han.

Helen Sørensen, formand for Herningegnens Lærerforening roste Anders Bondo for at brænde for sit arbejde lige siden første dag, hvor "du satte din fod i døren i Danmarks Lærerforening".

Hun huskede, at Anders Bondo var i Midtjylland under konflikten i 2013 og holdt en brændende tale - men hun fortrød næsten, at hun havde bedt ham om at komme, for hun kunne se, hvor træt han var:

"Nu har du leveret din sidste bedrift i form af en arbejdstidsaftale, og nu kan du gå ud af døren", sagde kredsformanden og overrakte Bondo et strikketøj til minde om dengang, Anders Bondo sad med strikketøj ved en lærerforeningskongres. 

Claus Hjortdal, formand for Skolelederforeningen, roste Anders Bondos ærlighed og evne til at skabe en god relation på trods af stærke uenigheder. Han mindede om, hvordan de havde tacklet uenighederne i kølvandet på 2013, men til sidst lykkedes med at finde en løsning.

Også børnehaveklasseledernes formand, Pia Jessen, roste Anders Bondo og overrakte ham et strikketøj. Lars Busk, hovedstyrelsesmedlem og formand for Lærerkreds Nord, medbragte en tumling, en pingvin, som altid rejser sig, hvis den bliver slået ud. Og Lars Sørensen, formand for Københavns Lærerforening, gav en Roald Als-satiretegning, hvor Anders Bondo fik en lige højre af Margrethe Vestager.