Danmarks Lærerforenings kongres har netop enstemmigt vedtaget en resolution om bogen "Søren og Mette i benlås".

DLF-kongres vedtager resolution: Ny henvendelse til ILO om lockouten

Bogen "Søren og Mette i benlås" har ikke fyldt meget i debatten på Lærerforeningens kongres. Men på kongressens sidste dag vedtog de 300 delegerede en resolution, der sender et klart signal til især Christiansborg.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

DLF-formand Anders Bondo Christensen fortalte om Anders-Peter Mathiasens bog i sin formandsberetning. I bogen fortæller tidligere minister og SF-formand Annette Vilhelmsen, at regeringen var med til at planlægge lockouten af lærerne længe før overenskomstforhanslingerne. Hun bliver bakket op af Dansk Folkeparts formand Kristian Thulesen Dahl, der fortæller at daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt bad om partiets opbakning til et lovindgreb på et møde i efteråret 2012.

Ny bog dokumenterer: Regeringen besluttede lockouten

"Når en regering tager er sådan en beslutning, har den totalt afmonteret de frie forhandlinger mellem parterne. KL hverken kunne eller ville indgå nogen som helst anden aftale. Forhandlingssystemet var sat ud af spil, og derfor foregik der aldrig nogen forhandling", sagde DLF-formand Anders Bondo Christensen i sin mundtlige beretning til foreningens kongres tirsdag formiddag.

I de mellemliggende debatter var bogen overraskende fraværende. Men det blev ændret, da Anders Bondo på hovedstyreslens vegne fremlagde et forslag til kongresresolution torsdag eftermiddag.

"Vi skal sende et klart signal fra kongressen til offentligheden og til vores medlemmer om, at vi arbejder videre med den her sag", sagde Anders Bondo. 

"Det er nødvendigt, at politikerne på Christiansborg er garanter for, at vi ved de kommende forhandlinger oplever frie, fair forhandlinger. Det er rigtig vigtigt, at vi får støtte fra de andre organisationer, men vi ved også, at vi er oppe imod stærke kræfter. Politikerne skal ikke blande sig i vores forhandlinger, som de gjorde i 2013, men de skal garantere, at vi får forhandlinger. Hvis det skal være en ligeværdig forhandling, så er det helt nødvendigt at vi har kendskab til det økonomiske grundlag, vi forhandler ud fra. Vi har gentagende gange efterlyst det økonomiske grundlag. Vi får hele tiden undvigende svar", sagde Anders Bondo i sin motivation for resolutionen.

Danmarks Lærerforening vil nu  rette henvendelse til FN's Arbejdsorganisation ILO for at bede organisationen om endnu engang at vurdere forløbet op til og under lockouten i 2013.

Lærerforening går efter erstatning efter lockouten

"ILO har påtalt det her overfor den danske regering og påpeger, at lønmodtagerorganisationer skal have samme informationer som arbejdsgiverorganisationerne. Frie forhandlinger og et fælles grundlag at føre de forhandlinger på er helt afgørende, og det er vigtigt at vi sender det signal fra kongressen", sagde Anders Bondo.

Alle delegerede på kongressen stemte for resolutionen, som du kan læse herunder: