Se det interaktive kort længere nede i artiklen.

Danmarkskort: Se hvad forældrene betaler for at sende deres børn på privatskole

Hvor i landet er det dyrest at have sit barn i en fri- eller privatskole, og hvad koster de forældrebetalte skoler i lige netop dit område? Find den præcise pris på din naboskole.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Andelen af elever på de fri- og privatskoler er steget med 2,7 procent siden skoleåret 2010/11.

Men hvad det koster det egentlig at sende sine børn på en fri- eller privatskole?

Det har Socialdemokraternes undervisningsordfører Annette Lind tidligere i år spurgt undervisningsminister Merete Riisager om.

Folkeskolen.dk har kigget på ministerens svar og haft lommeregneren fremme for at finde ud af, hvor i landet forældrene betaler mest for at sende deres barn på en skole, hvor de selv skal lægge en del af udgiften.

Udviklingen fortsætter: 10. år i træk med færre elever i folkeskolen 

Gennemgangen viser, at den dyreste gennemsnitspris i 2015 var at finde i Albertslund Kommune, hvor forældrene måtte punge ud med 19.998 kroner på et år, hvilket giver en månedspris på 1667 kr. Det er nemlig på kommunens eneste forældrebetalte skole, Albertslund Lille Skole.

Glostrup Kommunes seks fri- eller privatskoler tog i 2015 i gennemsnit en bitte smule mindre. Her betalte forældrene i gennemsnit 19.807 kroner i løbet af et år.

Gennemgangen viser, at de dyreste gennemsnitspriser generelt er at finde på Sjælland. 18 af de 20 kommuner, hvor forældrene i gennemsnit betalte mest, er således placeret på Sjælland.

(Søg på den præcise pris for en eller flere af de fri- eller privatskoler i dit område nederst i artiklen)

Københavnerforældre er de forældre, som har det klart største udvalg af fri- og privatskoler at vælge imellem. Ifølge opgørelsen var der i 2015 54 fri- eller privatskoler i hovedstadskommunen, mens der var 18 skoler i landets næststørste kommune, Aarhus.

Ifølge ministeriets opgørelse var Copenhagen International School den klart dyreste privatskole. Her lød prisen i 2015 på mere end 100.000 kroner for et år - en månedspris på lige knap 9.000 kroner for at sende sit barn i skole.

Det er mere end tre gange som mange penge som den næstdyreste skole, International School Ikast-Brande, hvor forældrene på et år skulle af med 31.357 kroner.

Dyre kommunale sfo'er udligner forskellen

Ofte er prisen for en sfo-plads til gengæld væsentlige billigere på friskoler end på kommunale skoler, hvor det som beklendt er op til den enkelte kommune at fastsætte forældrebetalingen i fritidsordningen.

Ny analyse af elevtal: Folkeskolen taber fortsat terræn 

Men ministeriets opgørelse over friskoleprisen inkluderer ikke forældrenes sfo-betaling. På Dansk Friskoleforenings hjemmeside opgøres den gennemsnitlige forældrebetaling inklusive sfo-betaling til 13.800 kroner - eller 1.150 kroner om måneden.

Ved siden af forældrebetalingerne får fri- og privatskolerne et tilskud betalt af staten - den såkaldte koblingsprocent. Et beløb, der kobler sig op til den gennemsnitlige udgift per folkeskoleelev.

S: Flere friskolepenge skaber dobbelt skævhed 

Koblingsprocenten er i år på 75 procent. Regeringen har i sit finansudspil lagt op til, at denne skal stige til 76 procent til næste år.

Læs mere

Se ministeriets svar til Annette Lind