Skoleelever får tilbudt hjælp til at klare eksamensangst

Allerede i 9-10 klasse er frygten for det grønne bord så udbredt, at foreningen Danske Skoleelever vil tilbyder alle elever i de store klasser kursus, så de bedre kan håndtere deres eksamensangst. Et tveægget sværd, siger forsker.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I disse dage er de ældste elever landet over oppe til eksamen. Og selvom eksamen er en fest for den velforberedte, vækker prøverne så meget nervøsitet og angst, at elevorganisationen Danske Skoleelever fra næste skoleår tilbyder at sende alle elever på de ældste klassetrin på kursus, så de kan lære at håndtere deres eksamensangst.

"At skulle stille op alene over for læreren og præstere det bedste, man kan, opleves som skræmmende af mange unge, især i den fagligt svagere gruppe. Derfor vil vi gerne give alle mulighed for at få hjælp til at klare presset," siger Danske Skoleelevers formand, Vera Rosenbeck til Kristelig Dagblad.

De sidste to år har Danske Skoleelever i mindre målestok arbejdet med kurser om eksamensangst og fra næste skoleår bliver tilbuddet landsdækkende.

For Vera Rosenbeck handler det om, at der i øjeblikket er en tidsånd og en prøveform, som fokuserer ekstra meget på, hvad den enkelte elev kan præstere ved eksamensbordet. Derfor har angsten, der ellers tidligere først begyndte i gymnasiet allerede sat ind i 9-10. klasse.

Et tveægget sværd

Selvom elevernes forslag er udtænkt i den bedste mening, risikerer de, at resultatet bliver mere angst.

"Det er et tveægget sværd. Jeg er sikker på, at kurserne udbydes i en god mening, men netop ved at ' træne eksamen' risikerer man at øge elevernes oplevelse af, at det er meget vigtigt at præstere og dermed skruer man op for nervøsiteten," siger Karen Egedal Andreasen til Kristelig Dagblad. Hun er post. doc.-forsker ved Aalborg Universitet og har skrevet en ph. d.-afhandling om, hvordan elever i 9. klasse oplever at blive bedømt.

Karen Egedal Andreasen bliver bakket op af Bjarne Nielsen, han er formand for skolepsykologerne i Pædagogiske Psykologers Forening.

"Det er ret uheldigt, at der er så meget fokus på det allerede i folkeskolen. Der er jo blot tale om en prøve, ikke en eksamen, man kan dumpe," siger Bjarne Nielsen til Kristelig Dagblad.

Hvordan håndterer I eksamensangst på jeres skole?