Intensivt forløb til ordblinde elever giver vedvarende positive effekter

Intensive kurser for ordblinde elever med opfølgning på elevens skole giver en vedvarende positiv effekt, viser en ny ph.d. Både elevernes læsefærdigheder og trivsel øges markant og vedvarende som følge af det særligt tilrettelagte forløb hos Kompetencecenter for Læsning i Aarhus.

Publiceret Senest opdateret

Kompetencecenter for Læsning (KCL) i Aarhus tilbyder intensive kurser til elever i 4. til 8. klasse, som lider af svær ordblindhed. Nu viser et omfattende ph.d.-projekt af Søren Albeck Nielsen fra Institut for Økonomi på Aarhus Universitet, at de intensive kurser reducerer ’gappet’ mellem ordblinde og almenelevers læseevner med 22 til 33 procent.

Samtidig reduceres forskellen i skoletrivsel med hele 80 procent, efter at de ordblinde elever har deltaget i et intensivt elevkursus.

“Ordblindhed lukker døre til læringsfællesskaber og sociale fællesskaber. Det påvirker trivslen og gør vejen til ungdomsuddannelse og voksenliv besværlig. Ph.d.-projektet viser, at vi er på rette vej, når det kommer til hjælp og støtte til ordblinde børn og unge i Aarhus Kommune. Det er jeg selvfølgelig rigtig glad for”, siger rådmand for børn og unge i Aarhus Kommune, Thomas Medom (SF) i en pressemeddelelse.

Et forløb består af syv ugers kursus og opfølgning på hjemskolen

Thomas Medom er stolt over, at andre kommuner, skæver til Aarhus, når de søger inspiration til, hvordan man kan hjælpe ordblinde elever bedst muligt.

Om afhandlingen

  • Søren Albeck Nielsen har forsvaret sin ph.d.-afhandling ‘Essay on Educational Interventions for Disadvantaged Children’ på Institut for Økonomi på Aarhus Universitet.
  • Projektet om intensive elevkurser hos Kompetencecenter for Læsning i Aarhus er den hidtil mest omfattende undersøgelse af udbyttet af undervisningsforløb for elever med ordblindhed.
  • Søren Albeck Nielsen har blandt andet undersøgt, hvorvidt de intensive elevkurser har en vedvarende effekt på elevernes læsefærdigheder og skoletrivsel. Til grund for resultaterne ligger landsdækkende elevundersøgelser fra 2010 til 2019.

”Vi skal fortsætte det gode arbejde og blive ved med at være nysgerrige på, hvordan vi bedst kan understøtte ordblinde elevers faglige og sociale trivsel”, siger rådmanden.

Stærkt ordblinde elever bliver bedre til at læse med både it-teknologi og deres øjne, når de har haft et halvandet år langt forløb på Kompetencecenter for Læsning i Aarhus.

Et forløb begynder med et syv ugers kursus på KCL, hvor eleverne undervises i brug af læse-skriveteknologier og strategier i alle fag med fokus på automatisering, metakognitive strategier og overvågning af egne læringsprocesser. Samtidig arbejdes der med elevens selvforståelse gennem mødet med andre elever med ordblindhed, strukturerede samtaler om ordblindhed, mindset og mestring.

Visiteringen sker i samarbejde mellem skolerne, KCL og PPR, og indsatsen på kurset sker i samarbejde med elevens hjemskole og konsulenterne på KCL. Elevens lærerteam og resurseperson forpligter sig ind i samarbejdet med KCL-konsulenten omkring eleven og elevens tilbagevenden til et inkluderende læringsmiljø. Efter endt kursus overtager skolen det videre arbejde med eleven og læringsmiljøet.

Systematisk opfølgning på elevens skole ser ud til at have stor betydning

Særligt den systematiske opfølgning på elevens skole, efter at kurset er afsluttet, ser ud til at have stor betydning for den vedvarende effekt, fortæller leder af KCL Gitte Skipper. Det intensive elevkursus har særligt fokus på brugen af læse- og skriveteknologi, som kvalificerende redskab i alle fag.

”Det er helt afgørende, at der efter elevkurset sættes ind med opfølgning i læringsmiljøet for at sikre en god overgang til elevens læring og trivsel i egen klasse. Netop kombinationen af intensive elevkurser og systematisk opfølgning og kompetenceudvikling på de lokale grundskoler ser ud til at give den vedvarende læringseffekt, vi så gerne vil opnå,” siger Gitte Skipper.

Læs afhandlingen

Søren Albeck Nielsens ph.d.: Essays on educational interventions for disadvantaged children (på engelsk)

Powered by Labrador CMS