Det har i mange år været forskelligt fra kommune til kommune - og nogle steder fra skole til skole - om lærerne fik julegaver. Men nogle steder har man valgt at påskønne indsatsen i coronaåret med en gave op til jul.
Det har i mange år været forskelligt fra kommune til kommune - og nogle steder fra skole til skole - om lærerne fik julegaver. Men nogle steder har man valgt at påskønne indsatsen i coronaåret med en gave op til jul.

Corona-året: Lidt flere kommuner giver de ansatte en julegave

I flere kommuner, bl.a. i Aarhus, har man i år besluttet at påskønne medarbejdernes indsats i coronaåret med en julegave - og i Struer kan lærere og andre kommunalt ansatte se frem til hele to gaver i år.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Julegaver fra kommune eller skoleledelse til medarbejderne er bestemt ikke fast kutyme for de ansatte i den danske folkeskole. Men i år kan nogle af landets lærere helt ekstraordinært se frem til at pakke en gave fra arbejdsgiveren op til jul, mens man i andre kommuner holder fast i politikken om nul julegaver. 

Københavns Børne- og Ungdomsforvaltning udstedte sidste år et decideret forbud mod julegaver til de ansatte, og i mange andre kommuner - fx Nordfyns Kommune - har julegaver ikke været på programmet i mange år.  Men i Struer og Aarhus Kommuner har man besluttet at forkæle sine medarbejdere lidt ekstra i år som tak for en stor coronaindsats.  

En ny undersøgelse foretaget af Jyllands-Posten viser, at 54 kommuner giver deres ansatte julegaver i år eller giver afdelingerne muligheden for at gøre det, heraf syv kommuner, som ekstraordinært har valgt at give medarbejderne en gave i år. 15 af de kommuner, der har svaret, giver ikke julegaver til de ansatte. Desuden viser undersøgelsen, at flere kommuner i år har skruet op for julegavebudgettet for at udvise en ekstra tak for indsatsen under pandemien.

Ingen pakker under juletræet

På Nordfyn har man afskaffet traditionen for at give julegaver til medarbejderne på kommunens folkeskoler, og sådan har det faktisk været i mange år, forklarer formand for Nordfyns Lærerkreds Frederik Horsens.

"Det er blevet besluttet fra forvaltningens side, at man ikke modtager julegaver som offentligt ansat. Det er ens for alle skolerne. På nogle skoler har man tidligere valgt, at give et vist beløb til en mindre julefrokost. Det er selvfølgelig ikke tilfældet i år, og man finder ikke en anden erstatning for det. Det er sparet væk".

"Det er da lidt ærgerligt, for det behøver jo slet ikke være en stor gave. Man kan i princippet bare give sine medarbejdere noget chokolade, for det handler om at vise, at man sætter pris på dem ude på gulvet. Det havde især været fint i de her tider, hvor personalet gør en kæmpe indsats".   

Og i København er der altså heller ikke udsigt til en hilsen trods coronaudfordringerne.

"Det er Børne- og Ungdomsforvaltningens fortolkning af reglerne på området, at der som hovedregel ikke gives gaver til medarbejderne. Det er der for så vidt ikke noget nyt i, men sidste år præciserede forvaltningens direktion, at det også gjaldt julegaver", forklarer ressourcedirektør i Børne- og Ungdomsforvaltningen Nicolai Kragh Petersen.

Og hvis de københavnske lærere vil holde julefrokost eller et andet personalearrangement, så skal de ifølge Nicolai Kragh Petersen selv have penge op af lommen. Det gælder også, hvis det afholdes på skolen.

"Den enkelte skole kan dog yde et mindre tilskud til mad, underholdning eller lignende, men det må ikke gå til alkohol".

Glade jul, dejlige jul

Lærerne i Aarhus kan til gengæld se frem til at få en julegave i år. Det kom for nyligt frem, at kommunen har planlagt, at de godt 29.000 kommunalt ansatte skal have en gave, som de kan bruge i kultur- og restaurationslivet.

Det er ikke almindelig praksis, at de ansatte får gaver op til jul, men i år har Aarhus Kommune besluttet, at det skal være anderledes på grund af corona.

"I Aarhus mener vi, at det er på sin plads at give vores medarbejdere en anerkendelse og tak for en ekstraordinær indsats. På den måde kan vi slå to fluer med et smæk, så vi også støtter det lokale kultur- og restaurationsliv, som har haft det svært under corona", skriver borgmester i Aarhus Kommune Jacob Bundsgaard i en skriftlig kommentar til folkeskolen.dk

Ifølge borgmesteren gives julegaverne som tak for en ekstraordinær indsats under pandemien, som for mange af medarbejderne har betydet nye opgaver, ændringer og krav om omstilling. Det gælder frontmedarbejderne på eksempelvis skolerne, som kan glæde sig over en kommende coronagave.

I Esbjerg er der tradition for, at alle de ansatte på kommunens folkeskoler får en gave op til jul.

"Det er en rigtig fin påskønnelse af deres hårde arbejde, og det synes jeg egentlig er en rigtig fin idé. Enten får medarbejderne en fysisk gave eller en form for oplevelse, som medarbejderne kan få glæde af sammen. Det kan f.eks. være noget underholdning, hvor medarbejderne mødes, selvom den type gave ikke bliver aktuel i år", siger formand for Esbjerg Lærerforening Maja Gundermann Østergaard.

Men selvom mange nyder, at ledelsen kræser lidt ekstra om deres medarbejdere i højtiden, så er det faktisk ikke alle Esbjerg-lærere, der er begejstrede for ordningen.

"Jeg ved, at der er delte meninger blandt medlemmerne om, hvorvidt resurserne skal bruges på sådan noget. Det kan jeg sådan set godt sætte mig ind i - men jeg tror nu ikke, at beløbet havde battet så meget alligevel, hvis man havde sparet julegaverne væk", siger Maja Gundermann Østergaard.

Lærerkredsformanden fortæller også, at julefrokoster ikke er noget, som hverken skolerne eller kommunen bruger resurser på. Det er op til lærerne selv, hvis de vil holde et julearrangement.

Kun få skoler har tidligere valgt at give et lille tilskud som en del af personalets juleforkælelse. Maja Gundermann Østergaard har selv oplevet, at hendes tidligere arbejdsplads gav en fustage med øl til medarbejdernes arrangement.

En, to… julegaver i Struer

Tidligere var der stor forskel på, om offentligt ansatte i Struer Kommune fik julegaver eller ej, og hvor store gaverne så var. Men en tidligere kommunaldirektør ijndførte, at alle kommunens medarbejdere skal have samme julegave.

"Jeg synes, at det er sådan en god idé, at alle medarbejdere får en gave, uanset hvilken stillingsbetegnelse de har. Vi kæmper alle sammen for at få fabrikken til at køre rundt, og så er det dejligt, at det også bliver værdsat", siger næstformand i Vestjysk Lærerforening Helle Døj.

I år bliver lærerne og resten af de offentligt ansatte i Struer Kommune lige som i Aarhus belønnet lidt ekstra. Der er nemlig hele to julegaver på vej til kommunens medarbejdere som en påskønnelse af deres hårde arbejde og ekstra indsats under pandemien. Det sagde kommunaldirektør i Struer Kommune Jesper Thyrring Møller til Tv MidtVest i weekenden.

Hos Vestjysk Lærerforening oplever man stor glæde blandt medlemmerne over udsigten til en større julegave i år. Normalt får de ansatte en flaske vin og et julekort fra kommunen, men i år kan de også selv gå ind og vælge en ekstra gave.

"Den anerkendelse, der ligger i det, er folk rigtig positive over for. Pædagogerne og lærerne føler, at de er i en udsat position, når de går på arbejde. Det har Struer Kommune valgt at påskønne, og det er prisværdigt. Man har set, at den tidligere forskellighed ikke var den rigtige løsning. Det er godt", siger Helle Døj.  

Normalt holder medarbejderne i Struer Kommune også en stor julefrokost, som samler folk til fælles hygge. Den er naturligvis blevet aflyst i år, men de ansatte kan så i stedet se frem til de to julegaver fra deres arbejdsgiver.

Hvordan ser det ud i din kommune - får du en julegave i år?

Powered by Labrador CMS