Elever har konstrueret en kastemaskine - i et tidligere naturfagsmaraton.

Naturfagsmaraton: Skywalk og mindre støj til Grønby

Opgaverne til dette skoleårs naturfagsmaraton handler blandt andet om byggeri og støjdæmpning. Eleverne skal bygge en model af en skywalk og dæmpe støjen på en larmende maskine på en fabrik. Det er 17. år der holdes naturfagsmaraton.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den fiktive Grønby har problemer med en støjende maskine på maskinfabrikken. Støjen skal dæmpes ved at bygge en kasse med dæmpende materiale eller lignende. Samtidig ønsker Grønby sig en skywalk fra klinten ved stranden, så borgerne kan nyde udsigten fra 83 meters højde. Eleverne skal bygge så lang en model som muligt og den skal kunne bære et halvt kilo.

Naturfagsmaraton udfordrer samarbejde og strategi

Det er et par af opgaverne i den naturfagsmaraton, der finder sted for 5.-6. klasser her fra november. Opgaverne forbereder eleverne til konkurrencen naturfagsmaraton, der afvikles med lokale dyster i sportshaller rundt i landet fra januar til maj 2020.

Det er Naturvidenskabernes Hus i Bjerringbro, der har udviklet opgaverne i samarbejde med Dansk Byggeri, Dansk Akustisk Selskab og Novozymes. Ideen er at aktiviteterne skal forbinde undervisningen i naturfagene og matematik med virkelige problemstillinger. Sådan at eleverne oplever, at teoretisk viden om kemi, fysik og matematik kan bruges til at udvikle produkter til hverdagen, skriver Naturvidenskabernes Hus i en pressemeddelelse.

Blog: Fra organiseret kaos til elever i flow

Eleverne får også et indblik i job- og karrieremuligheder som viden om naturvidenskab og teknologi kan give dem senere i livet. Men frem for alt handler det om at skabe begejstring for naturvidenskaben. At prøve at løse nogle af tiden store udfordringer. En opgave handler om at eleverne skal undersøge, hvad enzymer i vaskepulver betyder for, hvor rent snavset tøj bliver ved lave temperaturer.

Blog: Engineering - motivation og samarbejde for både elever og lærere

I alt er der 8 opgaver. Omkring 30.000 elever deltager landet over. Sidste skoleår var 55 kommuner tilmeldt naturfagsmaraton. 

Læs mere