Debat Pædagogik
5   18

Kære lærere – drop økoanbefalingen til mine unger

»Far, kan du ikke sige til farfar, at han skal blive økolog?« Sådan sagde min ældste pige til mig den anden dag. Hun har nemlig hørt på sin skole, at gift fra landbruget ødelægger grundvandet, og at økologisk produktion er det, der kan redde det.

Jeg har virkelig svært ved at håndtere situationen. Jeg har ikke det mindste ønske om at fratage mit barn hendes tro på lærerens autoritet. Samtidig ærgrer det mig voldsomt, at hendes lærere kan finde på at give hende denne værdibaserede dom.

Artiklen fortsætter under banneret

Jeg har fattet pennen, fordi jeg hos organisationen Bæredygtigt Landbrug har læst omtrent den samme historie. Her er det 15-årige Caroline Værlund Rasmussen, datter af en konventionel landmand, der har haft det svært i skolen med diskussioner om landbrug, pesticider, grundvand og antibiotika.

Lær mine børn at spørge kritisk til alt

Nu er hverken Carolines eller mine oplevelser jo nødvendigvis udtryk for, at det er et generelt billede i Danmark, at lærere fortæller deres elever, at økologi er den rigtige vej at gå.

Jeg har heller ikke noget ønske om at udstille lærere generelt som nogle, der indoktrinerer eller manipulerer deres elever til bestemte holdninger. Ligesom jeg ikke har noget ønske om at tale økologisk produktion ned.

Når jeg alligevel tager det op, skyldes det, at jeg har et inderligt ønske om, at lærere er sig bevidst, hvor stor indflydelse de kan have på mine ungers verdensbillede. Og jeg beder så mindeligt om, at I vil lære mine og andres unger at spørge kritisk til al information. Hvad enten det kommer fra mig, Bæredygtigt Landbrug, Danmarks Naturfredningsforening eller hvem som helst andre.

Har alle danske børn den evne med sig fra grundskolen, vil det for verden være en betydelig bedre udvikling, end hvis nogen skulle få held med at konvertere hele det danske landbrug til økologi.

Felix Stark er stifter af foreningen Verdens Bedste Fødevarer


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.577 andre er allerede tilmeldt