Debat

Kære lærere – drop økoanbefalingen til mine unger

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

»Far, kan du ikke sige til farfar, at han skal blive økolog?« Sådan sagde min ældste pige til mig den anden dag. Hun har nemlig hørt på sin skole, at gift fra landbruget ødelægger grundvandet, og at økologisk produktion er det, der kan redde det.

Jeg har virkelig svært ved at håndtere situationen. Jeg har ikke det mindste ønske om at fratage mit barn hendes tro på lærerens autoritet. Samtidig ærgrer det mig voldsomt, at hendes lærere kan finde på at give hende denne værdibaserede dom.

Jeg har fattet pennen, fordi jeg hos organisationen Bæredygtigt Landbrug har læst omtrent den samme historie. Her er det 15-årige Caroline Værlund Rasmussen, datter af en konventionel landmand, der har haft det svært i skolen med diskussioner om landbrug, pesticider, grundvand og antibiotika.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Lær mine børn at spørge kritisk til alt

Nu er hverken Carolines eller mine oplevelser jo nødvendigvis udtryk for, at det er et generelt billede i Danmark, at lærere fortæller deres elever, at økologi er den rigtige vej at gå.

Jeg har heller ikke noget ønske om at udstille lærere generelt som nogle, der indoktrinerer eller manipulerer deres elever til bestemte holdninger. Ligesom jeg ikke har noget ønske om at tale økologisk produktion ned.

Når jeg alligevel tager det op, skyldes det, at jeg har et inderligt ønske om, at lærere er sig bevidst, hvor stor indflydelse de kan have på mine ungers verdensbillede. Og jeg beder så mindeligt om, at I vil lære mine og andres unger at spørge kritisk til al information. Hvad enten det kommer fra mig, Bæredygtigt Landbrug, Danmarks Naturfredningsforening eller hvem som helst andre.

Har alle danske børn den evne med sig fra grundskolen, vil det for verden være en betydelig bedre udvikling, end hvis nogen skulle få held med at konvertere hele det danske landbrug til økologi.

Felix Stark er stifter af foreningen Verdens Bedste Fødevarer