Anmeldelse Dansk
0   17

Skolen belønner middelklassens læsning

”Literacy i skolen” er super aktuel i en dansk skolekontekst. Fokus er rettet mod udviklingen og ikke mindst videreudviklingen af børn og unges literacykompetencer.

Literacy i skolen

Fakta


Titel
Literacy i skolen

Forfatter
Marte Blikstad-Balas

Pris
230

Sider
153

Serie
Literacy & læring

Forlag
Forlaget Klim

Hvorfor oplever nogle elever skolens måde at anvende sprog og tekster på som fremmed, mens andre elever tilsyneladende ikke oplever udfordringer? Her er "Literacy i skolen"s kapitel 2, der handler om ”sproglig socialisering”, yderst relevant viden, når lærere skal planlægge deres undervisning. Kapitlet kommer med bud på, hvordan elever fra forskellige sociale miljøer socialiseres ind i teksternes verden, og hvordan skolen systematisk belønner og ikke mindst værdsætter bestemte måder at bruge sproget på. Endelig peger kapitlet også på, hvordan elever med forskellig social baggrund læser de samme ældre tekster væsentligt forskelligt.

Artiklen fortsætter under banneret

Socialt godt stillede elever fremstår ikke overraskende som strategiske og motiverede, samtidig med at de er fuldt ud bevidste om, at ældre litteratur kan give dem adgang til kulturel kapital, mens gruppen af knap så socialt godt stillede elever ikke finder mening i ældre litteratur, medmindre teksterne er underholdende. Dette afsæt bruger forfatteren videre til at sige, at elevgrupperne møder skolen med helt forskellige strategier til at skelne hverdagssprog fra et skolefagsprog, både når eleverne skal læse og skrive tekster.

Udgivelsen kan anbefales til både lærerstuderende, lærere og læsevejledere, som med fordel kan bringe bogens pointer og diskussioner videre til skolens faglige miljø, da literacy ikke kun omhandler danskfaget, men alle skolens fag.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.235 andre er allerede tilmeldt