Debat Børnehaveklasse
0   5

Sprogudvikling og hørelse

Vor nye regering har på trods af mange advarsler besluttet at fastholde kravet om bestået sidste sprogtest i børnehaveklassen før optagelse i 1. klasse. Det gælder så p.t. for eleverne på 27 folkeskoler.

Underligt er det, at man i arbejdet forud for fastholdelsen af dette krav ikke har set sig om i verden for måske at finde metoder til styrkelse af små børns (børnehaveklasseelevers) sprogudvikling.

I cirka 60 år har jeg som underviser beskæftiget mig meget med dette område. Og nu bliver det måske en smule teknisk: Der er ingen tvivl om, at den sproglige stimulation, som man i sine første leveår modtager, har betydning for, hvordan (eller hvor let) man senere i livet kan lære nye sprog.

Et spørgsmål kunne være: Hvorfor?

Artiklen fortsætter under banneret

Mange forskere både på universiteter og i »privat praksis« har søgt svar på det spørgsmål. En af mange var den nu afdøde franske hals-næse-øre-læge Alfred Tomatis, som fandt, at forskellige sprog »vægter« forskellige af sprogets frekvensområder forskelligt.

Stimulation af mange frekvensområder gennem opvæksten gør indlæring af sprog lettere. Tomatis og mange andre har vist, at man ved stimulation med musik kan lette indlæringen af sprog.

Hvorfor gør vi ikke brug af den viden? Når en gruppe elever i en børnehaveklasse dumper ved de første test af sprog, så brug dog musik til at træne deres auditive udvikling gennem det næste halve år. Nogle skal måske efter høreundersøgelser stimuleres med individuelle programmer - men det virker.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Det faglige netværk Børnehaveklassen er for alle, der arbejder i eller interesserer sig for børnehaveklasser. I samarbejde med Børnehaveklasseforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
430 andre er allerede tilmeldt

Netværket Dansk som andetsprog er for alle, som underviser i dansk som andetsprog eller har interesse for undervisning af flersprogede elever og nyankomne. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
444 andre er allerede tilmeldt