Idræt
0   11

Ny hjemmeside hjælper idrætslærere med at inkludere børn med handicap

For mange idrætslærere er det en udfordring at inkludere elever med særlige behov som for eksempel fysiske og psykiske handicap. Men nu er der hjælp at hente på hjemmesiden tibis.dk, der går i luften, netop som det nye skoleår begynder.

Forsknings- og Innovationscenter for Idræt, Bevægelse og Læring (FIIBL) har i samarbejde med en række partnere udviklet det nye online univers Tilpasset idræt og bevægelse i skolen.

"Med tibis.dk ønsker vi at imødekomme efterspørgslen fra såvel ministeriet som skolerne, når det gælder konkrete muligheder og løsninger til at sikre alle elevers deltagelse i grundskolens idrætsundervisning", fortæller Søren Smedegaard, projektleder for TIBIS.

Gratis vejledninger og e-læringsmodul

Hjemmesiden er frit tilgængelig for blandt andre skoler, idrætslærere, pædagoger og professionsuddannelser. Blandt andet kan idrætslærere - på tværs af årgange - finde materialer, vejledninger og inspiration til, hvordan man kan understøtte alle elevers deltagelse i idræt.

Artiklen fortsætter under banneret

Partnerne bag projektet

Det nye online univers tibis.dk giver idrætslærere konkret vejledning til at inkludere alle elever i folkeskolens idrætsundervisning.

Hjemmesiden er en del af projektet "Tilpasset Idræt og Bevægelse i Skolen", der støttes af Undervisningsministeriet.

Siden er udviklet i et tæt samarbejde mellem FIIBL, Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet, UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole, Parasport Danmark, Videnscenter om Handicap, Professionshøjskolen UCN/fysioterapeutuddannelsen, Kosmos/UCSYD samt Byskovskolen afdeling Asgård i Benløse ved Ringsted.

Siden tilbyder også et gratis e-læringsmodul, hvor idrætslærere og skoler kan blive klogere på inklusion i idræt, aktivitetstilpasninger, forskellige typer af handicap og meget mere. Derudover byder siden på moduler målrettet lærer- og pædagoguddannelsen, så fremtidens lærere og pædagoger kan indarbejde en inkluderende idrætspraksis i grundskolen.

"Tibis.dk bidrager ikke alene med viden om og praktiske ideer til inklusionen af elever med forskellige former for fysiske og psykiske handicap, men giver også mulighed for målrettet kompetenceudvikling gennem e-læringsmodulerne for både studerende under uddannelse såvel som for det pædagogiske personale, der står med de daglige udfordringer", siger Søren Smedegaard.

Fangeleg med særregler for bestemte elever

Et eksempel på en tilpasset aktivitet er fangelegen dansefanger, hvor eleverne løber rundt i par. Fangeparret har veste på, og når et par bliver taget, stiller de sig over for hinanden og danser, indtil et andet par befrier dem. Der gør man ved at tage ny makker i hånden.

Jasmin har meget svært ved at skifte makker hele tiden, og inden aktiviteten har hun og læreren haft en samtale om, hvordan hun bedst kan deltage. Aftalen bliver, at hun er sammen med én bestemt makker, som hun er tryg ved. De andre elever kender hendes udfordringer, og accepterer uden videre særreglen, da læreren fortæller om den.

Isak har det også umiddelbart svært ved fangelegen, da han har berøringsangst og ikke vil holde andre i hånden. Læreren har løbende en dialog med ham om udfordringen og løser det med forskellige hjælpemidler. Der kan for eksempel bruges et markeringsbånd, som holdes mellem eleverne. Eller de kan prøve med en tynd strikhandske.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.461 andre er allerede tilmeldt

Idrætsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.159 andre er allerede tilmeldt