Anmeldelse Dansk indskoling
2   34

Børnene skal skrive sig ind i læsningen

Den grundlæggende tanke for denne bog er at lade børnene opdage skriftens lydprincip ved selv at eksperimentere med at skrive fra starten af 0. klasse.

Opdagende skrivning

Fakta


Titel
Opdagende skrivning

Forfatter
Klara Korsgaard, Monique Vitger, Sara Hannibal

Pris
235

Sider
128

Forlag
Dansklærerforeningen

Forfatterne til "Opdagende skrivning" argumenterer for på baggrund af forskning, at børn medbringer mange og varierede erfaringer med skriftsproget, når de begynder i 0. klasse. Det er vigtigt at støtte børnene i de første skridt ind i skriftsprogsverdenen, for at de på længere sigt får kompetencer til at deltage aktivt i et demokratisk samfund.

Artiklen fortsætter under banneret

I praksis er udgangspunktet for metoden, at børnene skal skrive. Børnene udvikler sig meget forskelligt igennem 0. klasse og 1. klasse, men uanset tempo vil de fleste børn bevæge sig gennem de samme fem stadier. Forfatterne gennemgår de fem stadier og viser, hvordan lærerne i løbet af et skoleår kan inddrage skrivningen i undervisningen og støtte børnene på deres forskellige stadier. Der er i bogen også eksempel på en årsplan, som kan give læseren hjælp til at organisere arbejdet med opdagende skrivning.

For at styrke skrivningen skal børnenes genre- og sprogbevidsthed udfordres. Forfatterne viser, hvordan lærerne kan skabe forskellige sprogbrugssituationer med for eksempel forklarende tekster eller instruerende tekster, samt hvordan man kan arbejde med modeltekster.

Opdagende skrivning er ikke nyt i Danmark. Mange vil kunne genkende dele af metoden fra "Nej farfar! For vi børnestaver". "Opdagende skrivning" tager metoden videre og arbejder mere metodisk med både stavning og tekstudvikling. Det er en inspirerende og vigtig bog, og alle, der arbejder med børn i indskolingen, vil kunne få gode ideer til det daglige arbejde.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Det faglige netværk Børnehaveklassen er for alle, der arbejder i eller interesserer sig for børnehaveklasser. I samarbejde med Børnehaveklasseforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
457 andre er allerede tilmeldt

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.186 andre er allerede tilmeldt