Teamsamarbejde
1   14

Dreamteam er fælles om undervisningen

Årgangsteamet omkring 5.-klasserne på Hanssted Skole planlægger og evaluerer undervisningen i fællesskab. Det gør hverdagen nemmere og undervisningen bedre, mener de tre lærere i teamet.

Svaret faldet prompte, enslydende og så alligevel trestemmigt fra de tre lærere på spørgsmålet, om de føler, at teamsamarbejdet gør en positiv forskel for dem som undervisere.

»Ja«, »helt bestemt« og »absolut«, udbryder henholdsvis Britt Østergaard, Cecilie Krahl Larsen og Annette Mains Bastholm.

Artiklen fortsætter under banneret

For nylig vandt de en særpris, da dagbladet Politiken uddelte Undervisningsprisen. Den fik de som team, og dommerpanelet lagde især vægt på, at de tre lærere formår at gøre undervisningen til et fælles ansvar og derved illustrere, hvor stor effekt et godt teamsamarbejde har på elevernes trivsel, læring og demokratiske dannelse.

Britt Østergaard, Cecilie Krahl Larsen og Annette Mains Bastholm udgør årgangsteamet omkring de to 5.-klasser på Hanssted Skole i Valby tæt på København. Tilsammen dækker de stort set alle de fag, de to klasser har. Det betyder alverden for, at den faglige palet bliver tilgodeset i den tværfaglige undervisning, men også i de didaktiske overvejelser, fortæller de.

Spildtid i større team

»Tidligere var vi organiseret i storteam med deltagelse af alle lærere omkring to årgange. Der kunne man godt føle, at man spildte tiden lidt ved at skulle mødes med kollegaer, man reelt ikke samarbejdede så meget med til hverdag. Det var hyggelige møder, for det er gode kollegaer, men fagligt gav det ikke så meget«, fortæller Britt Østergaard og tilføjer:

»Så er det, frustrationen over teamsamarbejdet kan melde sig. For så føler man, at ens tid kunne være brugt bedre på noget andet. Og det koster energi. Det har virket for os her på Hanssted Skole at sammensætte team, så arbejdet kan tage udgangspunkt i kerneopgaven: undervisningen af en konkret elevgruppe«.

Britt Østergaard er matematiklærer for begge 5.-klasser, mens Cecilie Krahl Larsen og Annette Mains Bastholm underviser hver sin klasse i dansk. Ugeplanen og årshjulet er helt ens for de to klasser.

»Det giver mulighed for meget konkret fælles forberedelse, både når vi forbereder året, udarbejder ugeplaner og fra time til time«, fortæller Annette Mains Bastholm.

Det giver en fordel i forhold til forberedelsen i det enkelte fag, men også når der skal tænkes på tværs, tilføjer Cecilie Krahl Larsen: »Vi sidder helt fysisk med den store kalender fremme og kan se, hvis det giver mening at inddrage et tema, som Britt vil arbejde med i matematik, i nogle af mine timer«.

Endelig peger Annette Mains Bastholm på, at de tre lærere i deres tætte teamsamarbejde i langt højere grad får tid til at snakke overordnet om ting som klassekultur, pædagogik og didaktik såvel som konkrete elever og ikke kun logistiske udfordringer.

Døren er altid åben

Lærerne på årgangsteamet har en form for »den åbne dørs politik«.

»Vi går ind og ud af hinandens klasser. Vi er 100 procent trygge ved hinanden, og vi byder gerne ind i hinandens undervisning. Det kræver, at man er fortrolig med hinanden og er enige om den pædagogiske retning. Det giver flere vinkler på undervisningen og fremmer læringsudbyttet«, siger Britt Østergaard. »Det vigtigste for os er at skabe et trygt læringsmiljø, hvor fællesskabsånd og forskelligheden er i højsæde«.

Det har krævet nogle diskussioner. De tre lærere lægger ikke skjul på, at de personlighedsmæssigt er et godt match, og at det har gjort samarbejdet i teamet lettere.

»Vi har samme menneskesyn og blik for, hvad vi synes er vigtigt. Det lyder måske banalt, men selvfølgelig betyder relationerne meget i et godt teamsamarbejde. Vi kendte ikke hinanden i for-vejen. Men gode relationer kan oparbejdes«, siger Annette Mains Bastholm.

»Det mener vi, at vi er et godt eksempel på. Og det er jo også det, vi kræver af børnene«, supplerer Cecilie Krahl Larsen.

Ud over at de føler, at de bliver bedre undervisere af den daglige faglige sparring, fremhæver de enstemmigt det som en stor fordel, at man ikke på noget tidspunkt føler, at man står alene med opgaven.

»Man står ikke og tænker, at de sikkert er langt foran inde i parallelklassen, for vi ved, præcis hvad de laver derinde. Det giver en skrøbelighed at stå alene med det hele som lærer. Men det kræver naturligvis, at man er villig til at afgive noget medbestemmelse, hvis man skal lykkes med at gøre undervisningen til et fælles ansvar«, siger Annette Mains Bastholm.

Hånden på hjertet: Sidder I aldrig på et teammøde og tænker, at lige nu var jeres tid bedre brugt på individuel forberedelse?

»Altså hvis det bliver alt for danskfagligt, så går jeg«, siger Britt Østergaard. »Så forbereder jeg mig. Vi har en aftale om, at det så foregår med telefonen ved hånden, så vi kan få fat i hinanden«.

De tre oplever, at de i teamet er gode til at vurdere, hvornår det giver mening, at alle er der, og hvornår en kan gå fra. En fast dag om ugen mødes teamet ikke. Der står den altid på individuel forberedelse.

»Der er ingen tvivl om, at vi går langt for at gøre tingene sammen. Vi mener helt bestemt, at det giver en større sammenhæng i undervisningen og et større fagligt udbytte. Det giver større tryghed for børnene og mere overskud, energi og arbejdsglæde til os«, siger Britt Østergaard.

Sådan gør de på Hanssted Skole

1

Tid til forventningsafstemning omkring klasseledelse ved dannelse af nye team.

2

Fælles årsplanlægning, hvor ekskursioner, tværfaglige forløb og større emner i undervisningen koordineres i grove træk.

3

Teammøder på fast ugentligt tidspunkt, hvor børn, ugeplan, didaktiske overvejelser og konkret organisering er faste punkter på dagsordenen.

4

Daglig briefing, hvor dagens undervisning justeres efter dagsform.

5

Parallellagte fagtimer, der giver mulighed for holddeling.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ