Fravær
0   21

Borgerlige partier: Økonomisk fraværsstraf gavner integration, selv om flest med dansk baggrund rammes

Politikerne vil straffe indvandrere, der sender børn på genopdragelsesrejse, ved at trække i børnechecken ved skolefravær. Men 70 procent af eleverne, der er i fare for en økonomisk lussing har dansk baggrund. Det gør ingen forskel, lyder det fra borgerlige politikere.

Har elever et ulovligt fravær på mere end 15 procent af skoletiden, kan det koste næste kvartals børnecheck. Det er konsekvensen af den økonomiske straf, der blev lanceret som led i ghettopakken. Nu viser det sig, at reglerne primært vil ramme familier til børn af dansk oprindelse.

Artiklen fortsætter under banneret

Men selvom reglen ifølge politikere bag aftalen var rettet mod indvandrere og mest af alt ser ud til at ramme danske famliier, rokker det ikke ved Liberal Alliances undervisningsordfører Henrik Dahls begejstring for fraværsrstraffen: 

"Det er da bare godt. Så får vi nogle ekstra med. Vi rammer dem, der tager på genopdragelsesrejse, og dem der har for meget fravær. Det er to fluer med et smæk, det er bare en bonus", siger Henrik Dahl.

Politikere står ved beslutning

Godt 5000 elever har ifølge Undervisningsministeriet et ulovligt fravær på mere end 15 procent af skoletiden. 69 procent af dem er af dansk oprindelse, mens 31 procent er indvandrere og efterkommere, har Undervisningsministeriet oplyst til fagbladet Folkeskolen. 

"Fraværsstraffen er den del af ghettopakken, som er en indsats mod genopdragelsesrejser. Vi skal forhindre, at familier tager børn ud af skolen i meget lang tid og tager til for eksempel Somalia eller Pakistan, for at forhindre børnene i at blive for danske. Det var den oprindelige grund til at trække i børnecheck ved fravær", siger Henrik Dahl.

Når formålet har været at ramme en bestemt befolkningsgruppe, er det så ikke sjusket, at man ikke har været klar over, hvem man rammer med fraværsreglen?

"Ja, men altså sådan er der jo så meget. Det går stærkt i sådan nogle ministerier, det er ikke altid, at man lige får gravet alle tallene frem", siger han.

Hvem er indvandrere?

Undervisningsministeriet oplyser til fagbladet Folkeskolen, at de bruger Danmarks Statistik til at opdele elever og familier, når de ser på, hvem der rammes af fraværsstraffen:   

  • Indvandrere er født uden for Danmark. Ingen af forældrene er både født i Danmark og har dansk statsborgerskab.

  • Efterkommere er født i Danmark. Ingen af forældrene er både født i Danmark og har dansk statsborger.

  • Personer med dansk oprindelse kan både være født i Danmark og udlandet. Mindst én forælder er både født i Danmark og har dansk statsborgerskab.

 

Venstre: Vi følger udviklingen

I Venstre fastholder undervisningsordfører Anni Matthiesen, at selvom fraværsstraffen rammer flest med dansk baggrund, er reglens formål at sikre god integration:  

"Hele formålet med loven var at sikre, at børnene kom i skole også for at lære dansk og blive integreret. Vi kommer til at følge udviklingen for at sikre, at loven lever op til hensigten", siger Venstres undervisningsordfører Anni Matthiesen (V) til at skifte kurs, når det kommer til ghettopakkens fraværsstraf. 

Det er VLAK-regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet, der står bag ghettopakken, hvor fraværsstraffen indgår som et redskab mod ulovligt fravær.

Dansk Folkeparti: Fraværsregler vil ramme danske familier

Dansk Folkepartis skoleordfører Alex Ahrendtsen mener ikke, at gruppen med "dansk oprindelse", som Danmarks Statistik bruger, nødvendigvis gælder etnisk danskere.

"Du kan ikke stole på, at 70 procent er danskere. Det kan sagtens være børn med indvandrerbaggrund, som er vokset op i en parallelkultur, selv om den ene forældre er født i Danmark og har dansk statsborgerskab. Jeg mener ikke, at størstedelen af de 70 procent har lyst hår og blå øjne. Min formodning er, at danske familier vil være i mindretal", mener Alex Ahrendtsen.

Flere skoleledere fortalte i sidste uge i fagbladet  Folkeskolen, at de ikke nødvendigvis vil indberette elever med mere end 15 procent ulovligt fravær, fordi de mener, at trækket i børnechecken kan øge fraværet. Skolederne advarede også mod fraværsstraffen potentielt kunne give mere fravær. 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ