Bondo går 100.000 ned i løn

På initiativ fra Anders Bondo selv og den øvrige hovedstyrelse har Danmarks Lærerforening i dag besluttet at sætte hele ledelsen ned i løn - bl.a. fordi man ikke længere vil følge i hælene på en vellønnet københavnsk forvaltningschef.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Anders Bondo Christensen får 1.218.688 kroner i løn for sit arbejde som frontperson for lærerne i folkeskolen. Hovedstyrelsen og Anders Bondo selv foreslog på DLF-kongressen i dag, at formanden og resten af DLF's ledelse skal sættes ned i løn.

Baggrunden er, at kongressen i 2007 besluttede, at formand, næstformand, øvrige forretningsudvalgsmedlemmer og hovedstyrelsesmedlemmer er aflønnet i forhold til direktøren for Børn- og Ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune. Formanden for Lærerforeningen fik det samme i løn som direktøren. De andres løn blev fastsat som procentdele af formandens løn.

"Imidlertid kunne hovedstyrelsen midt i valgperioden konstatere, at forvaltningschef-stillingen i København fik et meget markant lønløft. Hovedstyrelsen vurderede, at det var ud over, hvad der var tilsigtet med kongresbeslutningen og traf derfor en beslutning om alene at regulere lønningerne med satserne fra KTO-forliget", fortalte DLF's næstformand Stig Andersen, da han fremlagde et forslag om, at lønnens størrelse nu direkte fastlægges af kongressen.

Kongressen vedtog, at lønnen fremover ikke følger direktørens, men ændres til løntrin 55 plus et tillæg på 224.000 kroner - hvilket lige nu svarer til 1.115.536 kroner.

Delegerede ønsker anderledes aflønning

Foruden lønnen fra foreningen har formand, næstformand og en række hovedstyrelsesmedlemmer i DLF en række repræsentationer, hvoraf nogle udløser honorar. For eksempel får Anders Bondo over 160.000 kroner om året for at være formand for bestyrelsen i Lån & Spar Bank.

Formand for lærerkredsen i Høje-Taastrup Vibeke Lynge foreslog et helt nyt lønsystem for DLF's ledelse, hvor alle honorarer bliver modregnet i den løn, ledelsen får af foreningen. På den måde vil honorarerne for repræsentationerne blive mere ligeligt fordelt, argumenterede hun.

"Det forslag, jeg stiller, er 13.353 kroner dyrere end det I selv stiller", sagde hun og fremførte, at et sådant aflønningssystem ville gøre det mere gennemsigtigt og dermed mindske risikoen for, at medlemmer af ledelsen i DLF ender på Ekstra Bladets forside.

Men det kunne Anders Bondo på ingen måde støtte.

"Der følger et stort ansvar med at være i Lån & Spars bestyrelse. Vi er storaktionærer i banken. Det er ikke en ligegyldig post. Med bankkrise og opkøb, har jeg ind i mellem måttet træffe nogle store beslutninger. Det ansvar mener jeg bør honoreres, og når man ikke længere har det ansvar, bør man få et mindre beløb", sagde han og henviste til, at Vibeke Lynges forslag ville betyde, at formanden hele tiden får det samme i løn lige meget, hvilke poster han varetager.

Kongressen stemte Vibeke Lynges forslag ned og vedtog hovedstyrelsens forslag.

Regnskab og kontingent

Anders Bondo lagde i øvrigt vægt på holde kontingentet nede.

"Jeg vil understrege, at det er mit klare mål at kontingentet også i 2013 skal holdes i ro. Selv om det er blevet lidt vanskeligere", sagde Anders Bondo med henvisning til, at kongressen tidligere i dag har nedstemt et forslag om at skære antallet af hovedstyrelsesmedlemmer ned. Det betyder et budgetunderskud på 611.000 kr.

I 2009 havde DLF et overskud på 12 millioner kroner. Sidste år var der et underskud på 8,4 millioner kroner.

Læs mere

Liste over hovedstyrelsesmedlemmernesrepræsentationer