Danskfagets nestor fylder 75

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Er der nogen, der elsker det danske sprog, er det Jens Raahauge. Det danske sprog i al dets bevægelighed og finurlighed har været hans domæne i en menneskealder. Den 26. marts 2019 fylder Jens Raahauge 75 år.

Fortæller, forfatter og foredragsholder, men for mange er Jens Raahauge også kendt som formand, fordi han i årtier var Dansklærerforeningens formand for folkeskolesektionen. Formand er han stadig, men nu for bestyrelsen i Dansklærerforeningens Hus, idet han har givet tøjlerne i folkeskolesektionen videre til den næste generation af dansklærere.

Det betyder ikke, at Jens Raahauge hviler på laurbærrene. Jens Raahauge arbejder til stadighed utrætteligt for litteratur og sprog, for danskfaglighed og nordisk sprogfællesskab i forskellige former. Blandt andet sidder han i bedømmelseskomitéen for Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris og er formand i tænketanken Sophia (tænketank for pædagogik og dannelse).

Han skriver stadig skarpe klummer på folkeskolen.dk, hvor han i lige mål revser sprogmisbrug og skolepolitiske skæverter og roser pædagogisk, didaktisk og sproglig praksis.

Jens Raahauge var i 17 år skoleleder i Helsingør og Fredensborg. Han blev uddannet skolelærer i midten af 70'erne og har gennem tiden stået bag et utal af bøger, anmeldelser, radioudsendelser, artikler og klummer. Han er et varmt, nysgerrigt og vidende menneske, der går ind for diskussionen, debatten og dialogen. Han har engang sagt: »Jeg tror på en herredømmefri samtale - at man går i dialog med sine medmennesker, selv om man reelt har muligheden for at tromle dem. At blive tromlet ned er den sikreste måde ikke at udvikle sig på«.

Må Jens Raahauge fortsætte de herredømmefri samtaler i mange år fremover. Vi har brug for dem. Og for ham.

På vegne af Dansklærerforeningens Hus Camilla Larsen Schmidt

Powered by Labrador CMS