KTO: Projekt skal sikre ekstra kroner til lavest lønnede

Forhandlingsfælleskabet KTO som repræsenterer lærerne ved overenskomsten er ved at lægge sidste hånd på de krav, der skal udveksles med KL. Et krav bliver et lavtlønsprojekt, som skal sikre de lavest lønnede kommunalt ansatte ekstra lønkroner.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lærerne har på lærerværelserne diskuteret, hvilke krav, de gerne vil stille ved de kommende overenskomstforhandlinger. DLF's kongres har besluttet, hvilke krav, der skulle sendes videre i systemet. Og nu er lærernes krav på vej gennem forhandlinger i KTO.

Lærerne ønsker procentvise lønstigninger. Et ønske, der giver flest lønkroner til de højestlønnede. De lavest lønnede i det kommunale forhandlingsfællesskab ønsker derimod lønstigninger i kroner og øre.

"Vi er nået til det er at formulere et krav, der hedder generelle procentvise lønstigninger med mulighed for et lavtlønsprojekt for de laveste løntrin. Det er et kompromis", fortæller formand for KTO og for DLF Anders Bondo Christensen til folkeskolen.dk. "Både for mig som formand for Danmarks Lærerforening, men i høj grad også som formand for KTO er det godt. Det er det vigtigt, at vi holder sammen på lønmodtagersiden, og det betyder, at vi skal indgå nogle kompromisser".

FOA ønsker mere solidaritet

FOA-formand Dennis Kristensen er en af dem, der kæmper for, at lønstigninger gives som kroner og ikke procenter. Han regner med, at det kompromis, der tegner sig i forhandlingsfællesskabet kommer til at udløse kroner til omkring 15 procent af de kommunalt ansatte - eksempelvis pædagogmedhjælpere og dagplejere. Mens han ikke regner med, at grupper som social-og sundhedhjælpere og social- og sundhedsassistenter vil få noget.

"Det er godt, at der kommer en portion solidaritet ind i OK-forhandlingerne. Men det er ikke særlig godt, at solidariteten kun rækker til små 15 procent ad de kommunalt ansatte", siger Dennis Kristensen til dknyt.

Vanskelig situation

Anders Bondo vil ikke løfte sløret for, hvem der kan omfattes af et lavtlønsprojekt.

"Det er vigtigt, at vi står samlet på lønmodtagersiden i den situation, vi står i nu. Vi har en meget lav ramme foran os og en vanskelig forhandlingsmæssig situation", siger Anders Bondo.