Billedkunst
0   6

Billedkunstlærere står ofte uden et fagteam

Mange billedkunstlærere har intet fagteam omkring sig. Det svarer de i en undersøgelse gennemført af folkeskolen.dk/billedkunst

Billedkunstlæreren må på mange skoler tage til takke med, at der ikke er noget fagteam til faget.

I en ikke-repræsentativ undersøgelse foretaget af  folkeskolen.dk/billedkunst i november sidste år blandt 149 billedkunstlærere svarer kun omkring halvdelen, at de har et fagteam, hvor de kan diskutere faget.

En stor del af de billedkunstlærere, som har et fagteam omkring sig, angiver, at de bruger teamet til at planlægge årsplaner og til at lave fælles projekter i faget.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er gennemført i november 2017 og bygger på svar fra 149 undervisere i billedkunst.

Spørgeskemaet er udsendt i samarbejde med den faglige forening Danmarks Billedkunstlærere, som blandt andet på foreningens hjemmeside og i foreningens nyhedsbrev har opfordret landets billedkunstlærere til at deltage. Det har samtidig været muligt at tilgå undersøgelsen på folkeskolen.dk/billedkunst.

Undersøgelsens repræsentativitet er ikke mulig at bestemme, hvorfor svarfordelinger ikke nødvendigvis er udtryk for det samlede billede af billedkunstlærere.

Det ærgrer formand for foreningen for Danmarks Billedkunstlærere Lykke Andersen, at mange billedkunstlærere ikke har et fagteam.

Artiklen fortsætter under banneret

"Et fagteam er vigtigt i forhold til at kunne inspirere hinanden til, hvad man kan lave i faget. Det gør det også nemmere at stable noget stort op til billedkunstens dag eksempelvis", siger hun.

Mange prioriterer ikke faget

Lykke Andersen mener, at der kan være flere årsager til, at der er mange skoler, som ikke har et fagteam til faget.

"Det kan være, at skolen ikke har særligt mange billedkunstlærere. Mange steder er dem, der underviser i faget ikke en gang uddannet til faget. Det kan fx være en klasselærer, som har klassen i dansk og billedkunst. Hvis man ikke har linjefag i billedkunst, lægger man måske ikke sit krudt i faget", siger hun.

I folkeskolen.dk/billedkunst's undersøgelse skriver lærerne, at møderne i fagteamet også bruges på indkøb af materialer, oprydning og tilsyn af billedkunstlokalet. Og en enkelt skriver, at tiden også bliver brugt på inspirationsture.

Lykke Andersen mener, at det er vigtigt, at billedkunstlærere har andre linjefagsuddannede at sparre med.

"Det er helt afgørende, at man kan fagdidaktikken. For ellers ender det hurtigt med, at man ser billedkunst som en aktivitet i stedet for et fag med en faglig progression", siger hun.

Ikke tid nok til at mødes

Flere af de lærere, som angiver, at de har et fagteam omkring sig i faget, skriver, at der ikke er sat tilstrækkeligt tid af til deres fagteam. Og fire lærere skriver tilmed, at de slet ikke har mødtes i deres fagteam på grund af mangel på tid.

Og det kan den faglige rådgiver på folkeskolen.dk's billedkunstnetværk Sarah Urgaard, der til hverdag er billedkunstlærer på Kobberbakkeskolen afdeling Sydby i Næstved, også nikke genkendende til.

Skolen har til Sarah Urgaards store glæde fra i år oprettet et fagteam, som udover billedkunst består af håndværk og design og kristendomskundskab. Der er dog indtil videre ét stort men:

"Vi har endnu til gode at have vores første møde i fagteamet. Vi skulle have haft et enkelt møde, men det blev aflyst, fordi vi skal have en ny skolestruktur i kommunen fra næste år. Så det blev prioriteret, at vi brugte tiden på at lave et høringssvar på det i stedet", siger hun.

Det har længe været et stort for Sarah Urgaard, at skolen fik oprettet et fagteam til de kreative fag.

"Derfor er det ekstra ærgerligt, at vi så ikke har været til et møde endnu. Flere andre fagteam er blevet afholdt. De kreative er vist det sidste. Og så undrer jeg mig også over, at kristendom er med i vores fagteam".


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Billedkunstnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med foreningen Danmarks billedkunstlærere.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.581 andre er allerede tilmeldt