Flere elever har mere end ti procent fravær i dag end for tre år siden.

Elever med meget fravær har fået endnu mere fravær

Elever med mere end ti procent fravær har mere fravær i dag end for tre år siden, og der er blevet flere af dem. Det viser nye tal fra Undervisningsministeriet.

Publiceret

FRAVÆRSDEFINITIONER

Fravær opgøres som dagsfravær. Det er op til skolelederen atdefinere afgrænsningen af dagsfravær.

Ulovligt fravær: Eleven er udeblevet fraundervisningen uden tilladelse fra skolelederen

Fravær med skolelederens tilladelse: Deter en individuel afgørelse, om der kan gives fri med tilladelse fraskolelederen. Det sker ud fra en konkret vurdering af denpågældende elevs behov for at holde fri sammenholdt med det afbræki undervisningen, som fraværet vil indebære.

Sygefravær: Eleven er udeblevet pga.sygdom  

Kilde: Undervisningsministeriet

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Fravær kan få både faglige og sociale konsekvenser for det enkelte barn", siger undervisningsminister Merete Riisager (LA) i forbindelse med, at Undervisningsministeriet har offentliggjort nye fraværstal for eleverne i landets folkeskoler.

De seneste tre år er andelen af elever, der har mere end ti procent fravær, steget med 1,1 procentpoint. De elever er nu væk fra skolen i næsten 12 dage på et skoleår eller én dag mere end for tre år siden. Det bekymrer undervisningsministeren. Andelen med et meget lavt fravær fra skolen er samtidig faldet. 

"Det er forældrenes ansvar at sørge for, at deres børn hver dag kommer i skole veludhvilet og med en madpakke i tasken. Det ansvar har vi understreget med parallelsamfundsaftalen", siger undervisningsministeren på uvm.dk

Ghettopakken: Sprogprøver og træk i børnecheck 

I skoleåret 2016/17 havde 13,6 procent af eleverne mere end 10 procent fravær. Det tal er nu steget til 14,7 procent af eleverne.  Ifølge tallene fra Undervisningsministeriet har de elever, hvis forældre har en erhvervs- eller videregående uddannelse, mindre fravær end elever med forældre, der har grundskolen som højest fuldførte uddannelse. Det er også denne sidste gruppe elever, der her mest ulovligt fravær. 

Riisager: Bekymrende fravær blandt elever med autisme er kommunernes ansvar 

I maj fremlagde regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti en delaftale om parallelsamfund, der blandt andet betyder, at forældre til folkeskoleelever med ulovligt fravær kan risikere at miste børnechecken, hvis deres børn har mere end 15 procent ulovligt fravær.

I skoleåret 2017/18 havde 5.166 elever mere end 15 procent ulovligt fravær, hvilket svarer til 0,9 procent af landets folkeskoleelever.

Kommunerne skal styrke indsatsen mod ulovligt fravær og underrette forældrene, hvis deres barn er ulovligt væk fra skolebænken mere end 15 procent af skoletiden.

Læs mere

Undervisngsministeriets notat