Det har aldrig været en mulighed i DLF's vedtægter at stemme blankt, siger Thomas Andreasen.

Thomas Andreasen: "Vi har som organisation brug for, at lærerne stemmer"

Lærerne skal stemme om OK-forliget inden 3. juni – og det er ikke muligt at stemme blankt. Det har aldrig været en mulighed i DLF’s vedtægter, men organisationen har også brug for, at lærerne tager stilling, siger formanden for organisationsudvalget.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Dette er en helt almindelig overenskomstaftale, hvor lærerne stemmer om deres eget resultat, og et flertal afgør udfaldet. Man skal stemme ja, hvis man synes, det er fint, det vi har fået forhandlet hjem. Man skal stemme nej, hvis man ikke synes, det er godt nok - og man vil gå i konflikt på det", forklarer Thomas Andreasen, der er formand for Arbejdsmiljø- og Organisationsudvalget.

Mange lærere har i netdebatten på folkeskolen.dk og på de sociale medier ønsket muligheden for at tilkendegive deres protest mod lov 409 og frygter, at stemmeprocenten bliver lav, hvis den mulighed ikke findes. 

Ved et nej kan lærerne havne i konflikt fra 11. juni

Thomas Andreasen fortæller, at muligheden aldrig har været i DLF's vedtægter. Hvis man tidligere for eksempel har lagt en blank stemmeseddel i kuverten, har den ikke talt med. I dag er der elektronisk afstemning, og den enkelte lærer skal med sin stemme tilkendegive et ja eller et nej.

"Måske er nogen i den situation, at de gerne vil tilkendegive, at de har lyst til at stemme blankt, fordi de ikke synes, resultatet er godt nok, men at de alligevel ikke ønsker at gå i konflikt på det. De har lyst til at stemme blankt så, men det er altså ikke en mulighed", siger han.

"Og som organisation har vi brug for, at medlemmerne tager stilling til resultatet og stemmer. Hvis de undlader at stemme, så overlader de jo beslutningen til dem, der stemmer".

Thomas Andreasen fortæller, at DLF som organisation også gerne skal komme videre på en høj stemmeprocent.

"Min opfordring er, at selv om man synes, det er svært, og man er frustreret over resultatet, så skal man gøre op med sig selv, hvad man ønsker - et ja eller et nej".

Lærerne stemmer mellem 25. maj og 3. juni. Resultatet foreligger 6. juni. Hvis der er flertal for et nej til forliget, så vil en eventuel strejke/lockout træde i kraft på femtedagen - altså den 11. juni. Det er midt i de mundtlige afgangsprøver og tre uger før elevernes sommerferie.