Ifølge Dennis Kristensen (til højre) er det formenligt morgensdagens forhandlinger på statens område, der afgør, om Forligsmanden kan nå frem til et mæglingsforslag. På billedet står han ved siden af statens chefforhandler Flemming Vinther (til venstre).

Dennis Kristensen: ”Det hele afhænger af de statslige forhandlinger i morgen”

En aftale og en aflysning af den forestående storkonflikt kan være nær. Men det står og falder med, hvad Moderniseringsstyrelsen kommer med i morgen, når forhandlerne på statens område mødes, lyder det fra FOA-formand Dennis Kristensen.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Forhandlerne på det kommunale område mødtes nok en gang i Forligsinstitutionen i går. Og dagen derpå lyder meldingerne fra en af forhandlerne, at parterne langt om længe er kommet hinanden nærmere.

"Som det ser ud nu, vil min vurdering være, at der er større mulighed for, at Forligsmanden vælger at fremsætte et mæglingsforslag på et eller andet tidspunkt", siger næstformand i kommunale- og regionale forhandlingsfælleskab Dennis Kristensen.

Der er dog væsentligt men, lyder det fra Dennis Kristensen. Et muligt mæglingsforslag er nemlig afhængigt af, at forhandlerne på statens område også rykker sig.

OK18: Strejke vil lukke alle skolers it-systemer efter påske

"Det afgørendes fuldstændig af, om Moderniseringsstyrelsen holder fast i sit udgangspunkt. Så det store spørgsmål er, hvordan stiller Moderniseringsstyrelsen stiller sig, når de mødes med de statsansatte i morgen".

"Det jeg prøver at sige er, at jeg fornemmer, at der vil kunne laves et forlig på det kommunale område, hvis spændetrøjen bliver løsnet fra statens sige", siger han.

Kristensen: Måske kommer der udmelding i morgen

Ifølge FOA-formanden er der nemlig brug for, at staten giver kommunerne grønt lys "til at flytte den økonomiske ramme".

Betyder det, at vi kan forvente, at kommer en udmelding i morgen?

"Det er ikke til at sige. Der kan ske rigtigt meget forskelligt. Det kan tænkes, at forligsmanden afbryder forhandlingerne, fordi positioner er så fastlåste, at det ikke giver mening at lave videre forhandlinger".

Ballerup lukker skolerne 100 procent ved en strejke

"Hun kan også vælge at sige, at der er kommet noget opblødning, som gør, at hun vil udsætte konflikterne. Så det er stadig meget åbent", siger han og hentyder til forligsmandens mulighed for at forlænge forhandlingerne med op til to gange 14 dage.  

Han afventer derfor spændt morgendagens forhandlinger.

"Man kan godt være lidt bekymret, når man tænker på Moderniseringsstyrelsens hidtidige ageren. Der har ikke ligefrem været de klareste signaler om, at de har været klar til at flytte sig. Omvendt er der en minister, der siger, at staten er klar til at flytte sig. Så det skal prøves af i praksis, før vi har et billede af, hvad der kommer til at ske".

Bondo er ikke lige så optimistisk

Spørger man chefforhandleren på det kommunale område, Anders Bondo Christensen, er meldingen dog en anden.

"For hver dag der går, må jeg ærligt indrømme, at optimismen svinder en lille smule. Når vi nu har 27. marts, siger det sig selv, at nu snerper det virkelig til. Jeg tilbragte fire ud af fem dage i Forligsinstitutionen i sidste uge. Det fik vi ikke nogen afklaring ud af. Jeg tilbragte dagen i går i Forligsinstitutionen. Der var heller ingen afklaring", lød det kort inden, at Anders Bondo skulle til dagens møde i Forligsinstitutionen og forhandle på det regionale område.

Bondo til demonstranter: Sammenholdet skal bære os igennem OK-forhandlingerne

Som næstformand for de statsansatte er han også i Forligsinstitutionen til de statslige forhandlinger i morgen.

"Det er klart, at hvis vi ikke i løbet af i morgen begynder se, at tingene rykker sig, så bliver det altså meget svært at blive ved med at tro på, at vi kan komme i mål", lyder det fra Anders Bondo.

Deler du Dennis Kristensens optimisme i forhold til at nå hinanden på det kommunale område?

"Jeg kommenterer ikke på, hvad der sker inden i Forligsinstitutionen. Dennis må selv stå til regnskab for det, han siger".

På vej i strejke? "Denne gang står vi ikke alene"

Anders Bondo understreger dog, at der stadig vil være tid til at forhandle efter i morgen.

"Forligsinstitutionen holder ikke lukket i helligdagene, så vi har noget tid at løbe på endnu", siger han.