Fællesbadforskrækkelse skyldes mange ting, mener Danske Skolelever, som gerne vil have en debat om kropsidealer og dårlig seksualvejledning. Foreningen kræver nu enkeltmandskabiner til bad på alle skoler.

Danske Skoleelever: Enkeltmandsbad på alle skoler

Elever, der 'ikke vil smide tøjet foran andre' skal kunne bade alene, mener Danske Skoleelever. Lærerne i Dansk Skoleidræt er ikke med på ideen, men siger: "Vi synes, det er ok, at eleverne i visse tilfælde dyrker idræt uden at bade bagefter".

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Foreningen Danske Skoleelever ønsker enkeltmandsbade på skolerne, så elever, der ikke ønsker at bade sammen med andre, kan få deres eget bad. På elevernes landskonference for nylig vedtog foreningen følgende forslag:

"Hygiejne er vigtigt, men det er krop og grænser også. Derfor skal bad være frivilligt, men alle skoler skal have et enkeltmandsbad til rådighed til folk, der ikke vil smide tøjet foran andre".

Flere elever frygter fællesbadet

Formand for Danske Skolelever, Jakob Bonde Nielsen, begrunder forslaget:

"Vi mener, at det skal være en selvfølge, at alle elever går i bad efter idræt. Ingen skal tvinges til at bade, men det er problematisk, at så mange elever ikke har lyst til at gå i bad, så derfor kan det være nødvendigt med enkeltmandskabiner."

Jakob Bonde erkender, at der er en blufærdighedskultur blandt mange unge, og den handler blandt andet om, hvordan unge fremstilles i medier og i reklamer.

"Noget af det bunder i kropsidealer. Når man ser de der meget tynde piger på forsiden af magasiner og reklame  og man mange steder ser muskuløse mænd med sixpack og svulmende overarme, så er der måske nogle, der ser på sig selv og tænker, at de ikke er som alle andre, og så vil de ikke i bad", siger Jakob Bonde.

"Vi skal have en debat om det, og vi mener også, at det handler om at seksualundervisningen i skolen er alt for dårlig, det er måske end dansklærer der fortæller lidt, men det er nødvendigt at få forklaret at kroppe er meget forskellige og at vi er forskellige", siger Jakob Bonde og tilføjer:

"Når jeg taler med min far på 51 år om dette, så kan han slet ikke forstå problematikken med at elever i dag ikke vil gå i bad sammen efter idræt".

Blog: Du krænker min datters blufærdighed… 

Dansk Skoleidræt: Vi er ikke bannerfører

Hos Dansk Skoleidræt er formand, Finn Kristensen skeptisk overfor kravet om enkeltmandsbade på alle skoler.

"Den idé bliver ikke bannerførere for. Men vores grundlæggende holdning er at bad skal være en naturlig del af idrætsundervisningen. Man får sved på kroppen, og man får det vasket af bagefter", siger Finn Kristensen.

Men ideen om enkeltmandsbade synes han går for vidt. Tværtimod erklærer han at Dansk Skoleidræt er så pragmatisk, at visse elevers skræk for at bade ikke må blokere for deres deltagelse i idrætstimerne.

"Vi ser hellere at eleverne dyrker idræt og så ikke går i bad bagefter, frem for at de slet ikke vil dyrke idræt, fordi de frygter fællesbadning. Men vi skal have en debat om det, og den skal foregå i skolebestyrelserne med forældrene også", siger Finn Kristensen.