Debat

Hvordan kan Åben skole blive mere end en sjov dag?

Når jeg taler med repræsentanter fra skoler og kommuner er de parate til at opprioritere og opdyrke potentialet i Åben skole. Det kræver, at klubber og andre omgivelser til skolerne kommer med noget, som skoler, elever og lærere ikke har i forvejen.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Vi skal anvende Åben skole til at facilitere en forandringsproces. Dvs. give skoler, elever og lærere en ny viden og indsigt i fx mindre idrætter, som de ikke har i forvejen. Flere lærere har sagt til mig: ”vi kender ikke fagord, regler, teknikker og hvordan vi organiserer undervisningen i kampsport, og derfor underviser vi ikke i det”.   

Udfordringen er blot hvordan vi implementerer forandringen, så lærerne efter Åben skolebesøg har redskaber og kompetencer til at undervise i mindre idrætter.

Tale samme sprog

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Hvis forandringsprocessen skal lykkes, så skal parterne tale samme sprog. Derfor skal klubbernes aldersrelaterede træning oversættes til idrætsfagets kompetencemål for elevernes færdigheder og viden. Fx kan man oversætte kampsport til hvordan eleverne opnår læring om kropsbasis med fokus på bevægelsesudtryk, samarbejde, tolerance, fairplay, robusthed og meget mere.

Samskabelse før, under og efter

Forandring kan kun implementeres, hvis interessenter har en oplevet følelse af behov for ændring. Fx er kampsport et nyt bevægelsesunivers for mange elever, forældre og lærere. Derfor skal kampsport bevise via samskabelse, at det kan give en ny merværdi for interessenterne. Forandringsprocessen skal derfor faciliteres før, under og efter Åben skolebesøg:

  • Før introduceres kampsport i ord og billeder via små videoer på SkoleIntra. Formålet er, at formidle hvordan kampsport kan udvikle og udforske elevernes motorik, kropsbevidsthed, kropsholdning samt sociale relationer.
  • Under involveres og inviteres elever og lærere til dialogbaseret meningsdannelse om hvordan kampsport kan udøves og udforskes til gavn for både individuel- og gruppeudvikling.
  • Efter evalueres udbytte for skoler, elever, lærere og klubber. Fx med kurser og netværk om hvordan kampsport kan integreres i idrætsfagets læseplan.

Tretrinsraketten for samskabelse før, under og efter medfører, at kampsport efter Åben skolebesøg kan leve bæredygtigt på skolerne, og indgå i idrætsfaget på linje med andre idrætter.