Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Dette indlæg er nr. otte i rækken – du anbefales at læse de tidligere indlæg, som ligger under links.
Dette indlæg omhandler elevers oplevelse af at være i The Pit, hvor jeg har transskriberet videoklip, hvor fem elever udtaler sig om at være i The Pit. Først serviceinfo: Links og litteratur fremgår af pdf-fil som er vedhæftet indlægget. Jeg vil samtidig bemærke, at mit formål IKKE er at sætte særligt fokus på én skole eller kommune men at afdække problematikker som er generelle og ikke lokale.
Jeg har hentet direkte citater fra transskriptionen, observationer af kropssprog er noteret i parentes, og i nogle af videoklippene sidder to elever og interagerer, hvor kommentarer fra den anden elev er indskrevet i parentes. I videoklippet viser eleverne egne tegninger af The Pit som også inddrages i analysen.
Analysen er præsenteret med overskrifter som udtrykker temaer for elevernes udtalelser (overskrifterne er samtidig direkte citater fra eleverne):
Hvis der er noget, der er svært
Flere elever forbinder anvendelsen af The Pit med opgaver der er svære, eller det er svært at komme i gang: ”hvis der er noget der er svært” og ”når man har svært ved at komme i gang”
Eleverne beskriver, at The Pit anvendes, når de oplever at opgaver bliver svære, eller når det er svært at komme i gang. The Pit er derfor forbundet med noget, som ”er svært”, og en forhindring for elevernes fortsatte læreproces.
Så er det ligesom at falde ned i et hul
Flere elever giver udtryk for at falde ned i et hul: ”Når man kommer ned i The Pit (Med højre hånd viser elev en glidende bevægelse som peger nedad)”. Flere elever beskriver det som svært, umuligt og at der er rigtig lang vej op: ”Når jeg er nede i The Pit, så føles det meget som om (kigger væk), man ikke rigtig kan komme op, og det hele bare er umuligt, og det er rigtig rigtig svært.”. En elev beskriver sin lyst til at sove: ”og dér har jeg skrevet at jeg gerne vil sove”
Eleverne viser egne tegninger af The Pit i videoklippet:
- Der står en lille tændstikmand. Nedenunder er ordene ”vræde og stres”.
- Ligger en person op ad skrænten. Der er tankebobler op mod en sky i orange, lilla, blå og rosa som regner ned på personen. I bunden samler vandet sig. Nedenunder er ordene ”vil sove, frustreret, vred, irriteret”
- Står en person med røde djævlehorn og røde skyer står ud af ørerne. Ovenover er en grå sky med ordet ”Raser”, hvorfra der er tegnet gule lyn og regn. Nedenunder er ordene ”irriteret, sur”
Elevernes udtalelser og tegninger beskriver, at de føler, de befinder sig i et hul – en elev viser en nedadgående bevægelse med hånden, og eleverne beskriver hullet i The Pit med spatiale (rumlige) henvisninger; ”kommer ned”, ”nede”, ”komme op”.
Elevernes oplevelse af at være i hullet er følelsespræget, en elev udtaler ”så føles det meget som om” og opleves som ubehageligt ”ikke rigtigt kan komme op” – ”det hele bare er umuligt”, ”jeg gerne vil sove”, ”vrede”, ”vræde”, ”stres”, ”frustreret”, ”irriteret”, ”raser”, ”irriteret” og ”sur”. På illustrationen for The Pit (se grafik i indlæg) optræder ordene ”ked”, ”irriteret”, ”sur”, ”jeg giver op”, ”forvirring”. Der kan argumenteres for, at eleverne delvist taler indenfor diskursen, idet de gentager ord fra selve illustrationen LÆRINGSUDFORDRING PITTEN (se grafik i indlæg), men tilføjer flere ord. Én af eleverne giver udtryk for ”at ville sove”, når eleven er nede i The Pit. Dette kan fortolkes som en flugt i forhold til, at situationen opleves for ubehagelig for eleven, eller at eleven afviser at skulle gennemløbe følelserne i The Pit.
Eleverne udsættes for en form galvanisering (som er nævnt i indlæg nr. 6: Galvanisering) hvor de skal lære at opleve negative følelser og håndtere modgang.
Lige pludselig skal der komme noget læring
En elev venter på der skal komme noget læring, fordi eleven ikke selv tager initiativ: ”[…] at lige pludselig skal der komme noget læring, fordi man ikke rigtig selv tager initiativ”.
Eleven håber på, at en form for læring indfinder sig, men ved ikke hvordan det skal ske. Samtidig forklarer eleven det med, at det skyldes elevens eget mangel på initiativ. Eleven påfører sig selv ansvaret for, at eleven ikke kan komme videre, fordi eleven ikke tager initiativ.
Eleven taler ud fra positiv resilient attitude og det neoliberale subjekt, hvor man selv har ansvaret for succes og fiasko på baggrund af sin egen attitude (som er nævnt i indlæg nr. 6: Galvanisering).
Hvis jeg er alene, så kan jeg slå det op på internettet
Elever beskriver deres løsningsstrategi når de skal op af hullet. Eleverne spørger venner, familie, eller slår det op på Youtube eller internettet: ”Så hvis jeg er alene, kan jeg slå det op på internettet. Eller på Youtube”.
For eleverne handler det om at få hjælp når de ikke forstår noget, eller når noget er svært: ”så kan jeg enten spørge om hjælp, hvis hmm, der er noget jeg ikke forstår eller det er svært”
Eleverne bruger løsningsstrategien som er beskrevet på hjemmesiden Brain, Book, Buddy Boss. Elevernes læringsproces er individuel, og de bruger venner, familie eller, hvis de er alene, internettet eller Youtube. Eleverne får ansvaret for egen læreproces, og for at opsøge hjælp i forhold til hvad de ikke forstår, eller når noget er svært.
Eleverne taler ud fra det neoliberale subjekt, da de får ansvaret for egen læring og selv må opsøge hjælp. Elevernes forhold til klassekammeraterne er instrumentelt, idet deres relation er betinget af, at klassekammeraten skal hjælpe. Elever nævner ikke klassens fællesskab, men udelukkende egen læreproces.
Jeg ved, at jeg skal kæmpe for at komme videre
En elev kæmper for at komme videre:
"[…] bare sige – jeg ka’ godt (udtales med tryk), og jeg ved, at jeg bare skal arbejde mig opad (udtales med tryk), og jeg ved jeg klarer det, og jeg ved jeg bliver glad (højre pegefinger peger fremad), jeg bliver lettet, når jeg klarer det. Så’n (kigger ned og op igen, smiler ikke)."
Eleven udtrykker ”bare sige – ” hvilket indikerer, at eleven forsøger at opmuntre og overbevise sig selv i læreprocessen. Eleven taler ud fra positiv resilient attitude, hvor eleven får ansvaret for, at elevens egen vilje og indstilling skal hjælpe eleven videre. Eleven henviser til ”og jeg ved jeg klarer det” henviser til at eleven bliver glad når eleven ”klarer det”. Eleven visualiserer mentalt, at eleven skal udstå modgangen, men at eleven senere bliver glad og lettet, hvor eleven taler ud fra galvanisering. Når eleven beskriver ”klare det” og et mål om, at blive glad og lettet, handler det ikke om at lære noget, men om at ”klare noget”, en præstation, som der kræves, som skal sikre at eleven kan blive glad og lettet bagefter. Med den læringsmålstyrede undervisning præsenteres eleverne for læringsmål som er defineret på forhånd (Skovmand, 2016), hvor eleverne ikke er inddraget. Det er en selvfølgelighed, at eleven skal nå ”det”, ”læringsmålet” som eleven ikke selv har indflydelse på. Elevens skal tilpasse sig udefrakommende vilkår, justere og transformere sig og som beskrevet under det neoliberale subjekt.
Bruge nogle af ens styrker og sådan noget
En elev beskriver, at eleven skal bruge nogle styrker: ”[…] hvordan man kan komme i gang. Bruge nogle af ens styrker og sådan noget.”.
Eleven taler ud fra positiv resilient attitude og det neoliberale subjekt, da eleven påfører sig selv ansvaret for at bruge ”nogle af ens styrker”, men eleven ved ikke hvilke. En mulighed er, at eleven har hørt vendingen ”brug dine styrker” og taler indenfor diskursen om, at eleverne skal ”bruge deres styrker” når de oplever modgang i læreprocessen.
Hvorfor kan jeg ikke finde ud af det, når andre kan finde ud af det
En elev sammenligner sig selv med klassekammeraterne: ”hvorfor kan jeg ikke finde ud af det, når andre kan finde ud af det. Jeg vil også gerne kunne finde ud af det. Bliver vred på mig selv, jeg bliver irriteret.”
Eleven sammenligner sin egen præstation med klassekammeraternes. Når eleven ikke kan finde ud af ”det”, bebrejder eleven sig selv, og bliver vred på sig selv og irriteret. Eleven taler ud fra det neoliberale subjekt, som er i konkurrence med andre aktører, og selv er ansvarlig for egen succes eller fiasko.
Eller så handler det bare om at jeg skal tage mig sammen
En elev oplever, at han/hun skal tage sig sammen, og at det handler om at få lidt god energi:
"[…] eller så handler det bare om at jeg skal tage mig sammen og lave en opgave, for nogle af tingene det kan jeg jo godt, hvis jeg bare vil det nok, så nogle gange gælder det også om at (trækker vejret dybt) få lidt god energi, bare komme i gang og sådan noget (udånder og kigger ned)."
Eleven taler ud fra positiv resilient attitude - ”jeg skal tage mig sammen” og ”hvis jeg bare vil det nok” og ”få lidt god energi”. Eleven trækker vejret dybt og kigger ned i interviewet, hvilket kan tyde på en opgivenhed eller følelse af skyld. Eleven ansvarliggør sig selv og taler ud fra det neoliberale subjekt, hvor eleven selv har ansvaret for sin egen succes og fiasko.
Så kan det være jeg kommer hurtigere op igen
Flere elever beskriver, at det handler om at komme hurtigst muligt op af hullet i The Pit, og giver udtryk for frygt i forhold til at skulle blive dernede:
"[…] hvis jeg nu bruger de her metoder (kigger væk) når jeg er kommet derned sådan (elev kigger ligeud imens), med det samme, så kan det være jeg kommer hurtigere op igen (deres blik mødes og elev supplerer med ”ja”) og får nogle hurtigere måder til at komme op, så man ikke bare havner dernede (elev kigger væk et øjeblik) og ligger dernede i en evighed (pige 2 smiler og kigger på elev og de smiler begge, elev supplerer med et ”ja”)."
Eleverne deler en fælles fortælling om, at The Pit skal forceres så hurtigt som muligt, fordi de ikke har lyst til at være der, og udtrykker frygt for at ”havne dernede” eller ”ligger dernede i en evighed”. The Pit forbindes med noget ubehageligt, som de ikke har lyst til at forblive i. Elevernes taler ud fra galvanisering.
Bare glad. For at man klarede det
Flere elever udtrykker glæde, optimisme og lettelse når de kommer op af The Pit: ”Men man føler sig sådan. Bare glad. For at man klarede det.”, ”at man er optimistisk, nåh det ku’ jeg godt”, ”og så alt det dér med man føler sig klar på det næste”, ”Man lærer på en måde sig selv bedre at kende”, ”er det en meget dejlig følelse (ansigtsudtryk fortsat neutralt)” og ”man faktisk har været der før og man bare skal komme igennem det”.
Elever udtrykker lettelse og glæde over at ”klare det”, der fremstår som en præstation de har gennemlevet, og de er lettede over det er overstået. Eleverne taler indenfor diskursen på LÆRINGSUDFORDRING PITTEN i The Pit (se grafik), som viser ordene ”glæde”, ”jubii jeg gjorde det”, ”klar til at bygge ovenpå min viden”.
Elever udtaler ”har været der før og man bare skal komme igennem det” og ”Man lærer på en måde sig selv bedre at kende” taler ud fra galvanisering og giver udtryk for at det er genkendeligt, en erfaring som har været der før, og man skal komme igennem det og lærer sig selv bedre at kende.
Jeg vil i et senere indlæg beskrive hvilken øvrige konsekvenserThe Pit får for eleverne, men først vil jeg stoppe op ved en iagttagelse jeg gjorde mig:
En elev udtaler, at det er ”en meget dejlig følelse”, når eleven er kommet op af The Pit men elevens ansigtsudtryk ændres ikke. Eleven smiler ikke. Det kan fortolkes som om, at eleven taler indenfor diskursen for The Pit, hvor LÆRINGSUDFORDRING PITTEN (se grafik) viser ordene ”Jubiii” og ”Glæde”. Men samtidig giver elevens kropssprog ikke udtryk for, at eleven genkender ”en meget dejlig følelse” i sig.
Forskellen mellem hvad eleven siger og elevens kropssprog vil jeg undersøge i det næste indlæg, Elever i The Pit 9: Oplevelsen af The Pit Hvordan elevers oplevelse af at være i The Pit kan påvirke dem når de møder modstand
Links:
https://www.folkeskolen.dk/603374/elever-i-the-pit-1-overblik
https://www.folkeskolen.dk/603695/elever-i-the-pit-2-beskrivelse-af-modellen
https://www.folkeskolen.dk/603696/elever-i-the-pit-3-tilblivelsen-af-the-pit
https://www.folkeskolen.dk/603709/elever-i-the-pit-4-imperativet-kravet-om-det-rette-mindset
https://www.folkeskolen.dk/603710/elever-i-the-pit-5-nej-hat-og-ja-hat
https://www.folkeskolen.dk/603795/elever-i-the-pit-6-galvanisering
https://www.folkeskolen.dk/603899/elever-i-the-pit-7-heltefortaellingen