»Man kan få specialundervisning, men man kan ikke bo på vores skole«, fortæller skoleleder Ole Holst fra CSV Randers til Mads Buhl (til højre) og hans kammerat Martin Vestergaard fra Rundhøjskolen.

Væld af tilbud til elever med særlige behov

På stort anlagte uddannelsesmesser får elever fra specialklasser og -skoler hjælp til at finde relevante ungdomsuddannelser.

Publiceret Senest opdateret
Det kan være svært for unge med særlige behov at overskue en messe med 79 stande, men mange udstillere gør sig umage med at fange deres opmærksomhed med kreative indslag.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

»Jeg ved ikke rigtigt, hvad en messe er«, erkender 14-årige Mads Buhl.

Han kigger usikkert ud over de hun­dredvis af elever, der allerede vandrer rundt mellem de 79 stande på uddannelses- og beskæftigelsesmessen for unge med særlige behov i Herning. Selv går han i specialklassen 9.y på Rundhøjskolen i Århus. Han drømmer om en fremtid som soldat, men den kan tidligst gå i opfyldelse, når han bliver 18 år. Hvad der skal ske, lige når 9. klasse er ovre, ved han ikke.

Center for Specialundervisning for Voksne i Randers byder på bolsjer, men Mads bider ikke på lokkemaden. I stedet kigger han nysgerrigt på en produktionsskole, men bliver afbrudt af en flok storgrinende kammerater, som har gaflet kondomer og nikotintyggegummier fra en anden stand. Mads drister sig ikke til at tage nogen. Han går rundt på må og få og kommer aldrig i nærkontakt med de mange boder. Ingen af dem handler om at være soldat, men det skuffer ham ikke.

»Jeg havde ikke forventet, at militæret var her. Men jeg skal snart i praktik som soldat, hvor jeg ikke kommer hjem i to uger. Jeg vil gerne kæmpe for mit land og det, jeg har kært. Min familie og mine venner. Det har jeg drømt om, lige siden jeg var otte år«, siger han.

Efter en tur på toilettet beslutter Mads sig for at gå hen at tale med en idrætsefterskole, han har lagt mærke til.

»Jeg har hørt, at man skal kunne en masse matematik for at gå på idrætsefterskole, og det er jeg ikke særlig god til. Så skal man kunne noget specielt?« spørger han.

Der er ingen boglige krav, forklarer 20-årige Rolf Nielsen, der uddanner sig til idrætsmedhjælper på Idrætsefterskolen Ulbølle. Tilbuddet henvender sig til unge, der ikke kan gennemføre en ordinær ungdomsuddannelse.

»Man skal bare kunne trives med en masse idræt. Vi får også undervisning i botræning og privatliv, så vi kan skifte fra børneliv til voksenliv«, fortæller Rolf Nielsen, der har Aspergers syndrom.

»Jeg tror gerne, jeg vil på idrætsefterskole«, konkluderer Mads, der både dyrker fitness, taekwondo og fodbold.

Lærere sadler om til 2010

I kølvandet på den treårige ungdomsuddannelse for unge med særlige behov fra 2007, er der dukket messer op rundt om i landet, hvor de unge og deres forældre kan se, hvad der er af muligheder for uddannelse. Det er første gang, de 12 UU-centre (Ungdommens Uddannelsesvejledning) i Region Midtjylland har slået sig sammen om én stor messe, og ulempen er, at mange elever har svært ved at orientere sig blandt de 79 stande og 4.000 gæster.

»Mine elever er ikke specielt udadvendte, så det er svært for dem at gå rundt selv og spørge ind. De kan ikke håndtere så mange mennesker«, siger lærer Henrik Larsen, der er af sted med fem drenge fra Rundhøjskolen.

»Fordelen er selvfølgelig, at der er større mulighed for at finde et relevant tilbud. Men jeg kan kun være ét sted ad gangen, så hvis vi skal deltage til næste år, vil jeg gøre mere ud af at få forældrene med. De kan hurtigt spotte, hvad de unge skal gå efter«, siger Henrik Larsen.

Per Balle fra Vorrevangskolen i Århus har fire specialklasseelever med.

En af dem er brændt varm på Nyborg Søfartsskole.

»Han blev helt vild, da han hørte, at man kan leve af at sejle, så han har en aftale om, at han skal i praktik på skolen i løbet af vinteren«, fortæller Per Balle.

Forældre kigger med

Alle Per Balles elever har brochurer og foldere med hjem. Det samme har specialvejleder Torkil Würtz fra UU Århus.

»Jeg har blandt andet fået øje på en landbrugsuddannelse under den treårige ungdomsuddannelse for unge med særlige behov. Den kan vi godt få brug for at henvise til«, siger han.

Også forældre har gavn af messen. Annitta og Kim Toft Hansen fra Struer er netop på udkig efter »noget med landbrug« til deres søn. Hans bedsteforældre har en gård, og han vil gerne både køre traktor, passe dyr og hjælpe til.

»Han går i 7. klasse og skal ikke i gang med en ungdomsuddannelse lige nu. Men vi kan lige så godt snuse lidt rundt. Så er vi bedre klædt på, når vi skal til at tale om hans muligheder for at få en uddannelse med den nødvendige støtte«, siger Annitta Hansen.

Plancher lokker

Vorrevangskolen gæster også messen til næste år, lover Per Balle. Men han vil justere besøget lidt.

»Vi kom, da messen åbnede klokken ti, men næste år venter vi til senere på dagen, når der ikke er så travlt i standene. Det vil være mere overskueligt for eleverne«, siger han.

For at hjælpe de unge på vej tyr Center for Specialundervisning for Voksne i Vejle til det visuelle: Tre plancher i fuld figur af unge, der tydeligvis har en udviklingsforstyrrelse, lokker gæster til centrets stand.

»Vi henvender os til unge, som ofte ikke kan læse. Men de kan spejle sig i plancherne, og de bliver så glade, når vi tager os tid til at tale med dem om, hvad de gerne vil«, siger lærer og praktikvejleder Trine Steenberg.

Messen kommer igen i 2010

Messen i Herning Messecenter blev arrangeret af de 12 UU-centre i Region Midtjylland. De havde regnet med 3.000 gæster, men skoler kom kørende til i busser fra hele regionen, så i alt dukkede 4.000 unge, pårørende, lærere og andre fagfolk op.

Blandt de 79 udstillere var produktionsskoler, specialefterskoler, højskoler, kommunale og regionale specialskoler, husholdnings- og håndarbejdsskoler, uddannelsessteder, vejledninger og specialpædagogiske foranstaltninger, foreninger for unge med særlige behov og producenter af it-hjælpemidler til udviklingshæmmede og handicappede.

Arrangørerne har allerede bebudet, at de gentager messen i 2010. Følg med på www.usbmesse.dk

»For den unge, der skal vælge en ungdomsuddannelse, er det alfa og omega at få god vejledning og grundig information om mulighederne. Men det må samtidig gerne være en interessant proces at finde frem til den uddannelse, man har lyst til at kaste sig over«. Bertel Haarder, da han i september åbnede en messe i Roskilde for unge med særlige behov