Vejle Kommune
0   510

Vinder af Unge Forskere nørder kvantefysik med veninden

En videbegærlig 9. klasseelev kunne i dag juble over den samlede førsteplads ved årets Unge Forskere. Frederikke Uldahl fra Vejle havde undersøgt brugen af antibiotika-stoffet tetracyklin i behandling af akne.

Hvad er sammenhængen mellem akne-behandling og resistensudvikling mod tetracyklin lige? Og hvordan kan man mindske forbruget af tetracyklin? Det er nok ikke de spørgsmål, de fleste 9. klasseelever stiller sig selv, men det er ikke desto mindre, hvad Frederikke Uldahl fra Kirkebakkeskolen i Vejle har brugt timer og dage på at undersøge. Og det har nu ført til, at finale-værtinde Lise Rønne i dag kunne råbe Frederikke Uldahls navn højt fra scenen i Forum og kåre hende som årets junior-vinder af Unge Forskere 2016.

Tetracyklin er et antibiotika-stof, som ofte bruges til behandling af akne. Det kan have alvorlige bivirkninger, og man kan udvikle resistens mod det. Frederikke Uldahl kendte allerede til resistensproblematikken, før hun begyndte på projektet. På et tidspunkt hørte hun, at forbruget af tetracyklin var steget med 54 procent på ti år.

"Og det fik en rød lampe til at lyse oppe i hovedet på mig, fordi jeg allerede havde lidt viden om, at det ikke var så godt. Så begyndte jeg at tænke på, om man kan mindske det her forbrug ved at kigge med nye øjne på forbrugsmønstrene", siger 9. klasseseleven.

Nørderier med veninden

Artiklen fortsætter under banneret

Problematikken kendte Fredrikke Uldahl allerede til på grund af sin veninde, fortæller hun.

"Vi nørder en del ting, så hvis min veninde lærer lidt om kvantefysik, kan hun sige 'hey, prøv at høre det her'. Så lærer jeg lidt om resistensudvikling og antibiotika. Vi deler hele tiden viden med hinanden og lærer lidt omkring det", siger Frederikke Uldahl.

Og der er hendes lyst til at lære, der har ført hende til finalen i Unge Forskere.

"Generelt har jeg en lyst til at lære, hvordan verden omkring mig fungerer - det er det, der driver mig", siger Frederikke Uldahl.

Forsøg på klassekammerater

Frederikke Uldahl har skrevet en rapport, der diskuterer, hvordan man kan mindske forbruget af tetracyklin, og den er skrevet på baggrund af grundigt arbejde.

Frederikke Uldahl har læst og undersøgt viden. Hun har også spurgt en lang række dermatologer om deres procedure for at behandle akne, og hun har selv foretaget forsøg, som hendes klassekammerater har lagt krop til. Ti elever har givet hudprøver, som Frederikke Uldahl påvirkede med tetracyklin over ti dage. Det skulle vise den nedsatte effekt af stoffet. 

Det har imponeret juryen, som i sin begrundelse lægger vægt på, at Frederikke Uldahl har fundet en problemstilling, som vedrører alle og udgør et stigende samfundsproblem - nemlig at vi benytter stadig mere antibiotika, som kan føre til bakterieresistens. 

Hvis Frederikke Uldahl skal komme med et råd til andre unge forskere, så er det, at man bare skal prøve.

"Prøv at begynde at skrive noget og søg viden. Vær ikke bange for at spørge folk, der ved noget omkring emnet. Spørg fagpersoner, om de vil hjælpe. Bare prøv, for det er en fantastisk oplevelse, hvis det lykkes", siger vinderen.

Med titlen fulgte i alt 25.000 kroner og en tur til EM for unge forskere, som bliver afholdt i Bruxelles. Pengene ved Frederikke Uldahl endnu ikke, hvad skal bruges til, og hun ved heller ikke, hvad der skal ske med hendes projekt. Hun håber bare, hun får mulighed for at arbejde videre med det.

Der var håndtryk fra prins Joachim og gavecheck overrakt af undervisningsminister Ellen Trane Nørby til Frederikke Udahl og de andre vindere.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.459 andre er allerede tilmeldt