”De tilbageværende lærere skal undervise langt mere". siger formand for Vestjysk Lærerforening Torben Voss om skolernes planer om at fyre lærere i denne uge for at få økonomien til at hænge sammen.

Holstebro: 20 lærere kan blive varslet fyret i denne uge

I morgen bliver seks lærere på Birkelundskolen i Holstebro prikket på skulderen og får et varsel om fyring. Og onsdag er det lærerne på Rolf Krake Skolen, der står for skud. Kredsformand Torben Voss vurderer, at omkring 20 Holstebro-lærere står til at få fyringsvarsler i denne uge på grund af en underfinansieret skolereform.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Skolerne bruger for mange penge i forhold til, hvad de har fået bevilliget. Problemet er, at man i Holstebro ikke har finansieret folkeskolereformanden godt nok", siger Torben Voss, der er kredsformand for Vestjysk Lærerforening til folkeskolen.dk.

"Vi kom fra et meget lavt timeniveau og skulle derfor højt op. I dette budgetår er der et underskud på godt 9,5 million på skolerne. Vi ved ikke, hvor pengene bliver af, men skolelederne har fået at vide, at de bruger for mange penge. Og den eneste måde man kan spare så mange penge på, er ved at fyre lærere. Ellers må byrådet finde penge andetsteds, så man kan undgå fyringer", 

Se om din kommune vil spare på skolerne i 2016

Kredsen har ryddet kalenderen de næste dage for at stå klar til at hjælpe de lærere, som bliver varslet fyret. Men varslingerne vil ikke umiddelbart hjælpe på skolernes slunkne økonomi i år.

"De fleste har jo så langt opsigelsesvarsel, at det hjælper ikke på budgettet i år", siger Torben Voss.

Han mener heller ikke, at afskedigelserne alene vil være nok til at rette på problemerne.

"Derudover er der også skoler, der ikke genbesætter stillinger, når lærere går på pension", siger han.

Lærerne skal undervise mere

Holstebro Byråd skal i morgen tage stilling til næste års budget. Og igen lægges der op til yderligere - mindre - besparelser på folkeskolerne.

"De tilbageværende lærere skal undervise langt mere. For eleverne skal stadig have den undervisning, som eleverne skal have. Så bliver skolerne nødt til at tørre undervisningen af på resten af lærerne. Hvis man fyrer 6 mennesker på Birkelundskolen, så svarer det til 100 undervisningstimer mere om året til de andre lærere. Og der er kun forberedelsestiden, de kan tage det af", siger Torben Voss.  

Vestjylland: Forslag om besparelser kan presse undervisningstiden op.

Michael Graversen, skolechef i Holstebro Kommune, understreger i et indslag til TV Midtvest, at de kommende besparelser på skolerne ikke er store.

"Vi har et alt for stort udgiftsniveau lige nu. Der er faktisk opbygget en ret stor gæld. Så kigger vi med rettidigt omhu på næste års budget, som ikke er vedtaget endnu. Men det der er lagt op til er ret nænsomme besparelser", siger han.

Han mener, at skolerne må se på, om de kan prioritere anderledes.

"Vi har fået gode muligheder i forbindelse med folkeskolereformen. Eksempelvis giver reformen mulighed for at ansætte flere faggrupper. Men det er en fordyrelse, hvis man lægger til. Det der var intentionen var måske en anden balance i sammensætningen. Det skal vi kigge nærmere på".

Mål og midler hænger ikke sammen

Men selv om politikerne i næste års budget lægger op til "nænsomme besparelser", så mener Torben Voss, at skolernes efterslæb i år betyder, at det ikke er muligt at spare mere.

"Med den seneste udvikling i Holstebro forekommer det mig, at sammenhængen mellem mål og midler slet ikke hænger sammen. Hvis vi skal udfordre hver enkelt elev, så de bliver så dygtige de kan, har vi brug for flere lærere - ikke færre", skriver han i et brev til Holstebros lærere.  

Elever og forældre arrangerer demonstration i morgen kl. 16.30 i forbindelse med, at byrådet skal tage stilling til budgettet. Der er også oprettet en facebook-side: Bevar en god folkeskole i Holstebro. 

Læs mere

Facebook-gruppe: Bevar en god folkeskole iHolstebro