Sagen om konstitueringen af en ny skoleleder til Løjtegårdsskolen havner muligvis på Ombudsmandens bord

Tårnby finder smutvej til konstituering af skoleleder

Da det er strid med reglerne at konstituere en person, som ikke allerede er ansat, har kreative kræfter været på spil i sagen om den omstridte konstituering af Camilla Hoffmann som skoleleder på Løjtegårdsskolen i Tårnby. Hun er blevet ansat som konsulent i kommunen, og ad den omvej bliver det legalt at konstituere hende som skoleleder. 8/12: Opdateret med kommentarer fra Tårnby Kommunes forvaltningschef, Susanne Hammer-Jakobsen.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

På et møde den 2. december - to uger efter at hun rent faktisk startede i jobbet som skoleleder - blev Camilla Hoffmann officielt ansat som konsulent i Tårnby Kommune.

Formand for den lokale lærerkreds, Ulla Erlandsen, skrev under på ansættelsen, for det er hun forpligtet til. Men hun er ikke tilfreds med forløbet.

"Jeg synes ikke, man skal omgå regelsættet på den måde - Tårnby Kommune skal som alle andre følge gældende regler, og det mener jeg ikke, de har gjort i denne sag", siger hun til folkeskolen.dk.

Mulig sag for Ombudsmanden

I tillæg til ansættelsen af Camilla Hoffmann som konsulent blev der underskrevet et forhandlingsreferat, hvor kredsen på Lærernes Centralorganisations (LC) og Danmarks Lærerforenings vegne gives udtryk for to forbehold.

Det ene er, at stillingen ikke har været opslået korrekt jævnfør Ombudsmandens udtalelser i forbindelse med ansættelser i overborgmester Frank Jensens sekretariat i 2010. LC finder denne fremgangsmåde kritisabel og overvejer at indbringe spørgsmålet for Folketingets Ombudsmand.

Skolelederforening: Tårnby-konstituering er overenskomststridig

Det andet forbehold går på, at stillingen er oprettet, uden at vilkårene for stillingen forinden er aftalt med LC (kredsen/DLF).

Uskønt forløb

Økonomiudvalget i Tårnby Kommune besluttede på et møde den 5. november at konstituere Camilla Hoffmann som skoleleder på Løjtegårdsskolen. Hun tiltrådte den 17. november. Den endelige aftale om betingelserne for konstitueringen skulle aftales med den lokale skolelederforening.

Det er kredsens opfattelse, at en række formelle regler blev brudt, da kommunen valgte at konstituere Camilla Hoffmann i stedet for skolens viceskoleleder, som skolebestyrelsen og -forvaltningen havde anbefalet.

Ansat bag lukkede døre: Tårnby-skole får kontroversiel leder

Kritik førte til oprettelse af ny stilling

13. november - fire dage inden Camilla Hoffmann starter i sit job - henvender også Skolelederforeningen sig til Tårnby Kommune med kritik af forløbet omkring konstitueringen af den nye leder. Den er i modstrid med reglerne, mener foreningen, da man ikke kan konstituere en skoleleder, der ikke i forvejen er ansat i kommunen. Det er i strid med en aftale mellem LC og KL.

Samme dag modtager Ulla Erlandsen alligevel en mail fra kommunens personalechef med dels en kontrakt på en ansættelse af Camilla Hoffmann som konsulent i kommunen og dels en konstitueringsaftale for hende. Heri fremgår det, at skolelederen kan konstitueres, da hun er ansat i Tårnby Kommune som konsulent.

Opslag hang i rådhushallen et døgn

Reglerne siger klart, at et stillingsopslag skal være placeret et offentligt tilgængeligt sted, hvor et bredt ansøgerfelt har mulighed for at søge den, således at der kan afholdes samtaler med kvalificerede ansøgere. Heller ikke her mener Ulla Erlandsen, at kommunen har fulgt reglerne.

"Kommunen siger, at opslaget om konsulentstillingen har hængt i rådhushallen i et døgn, inden man ansatte Camilla Hoffmann. Det er slet ikke tilfredsstillende", siger hun.

Lærere siger op på grund af Camilla Hoffmann

Ulla Erlandsen mener fortsat, at skolens viceleder burde have været konstitueret som skoleleder.

"Løjtegårdsskolen bliver mere og mere affolket for kendte ansigter. Fredag den 28. november opsagde yderligere 3 lærere deres stilling alle med henvisning til konstitueringen af Camilla Hoffman. Jeg er meget bekymret for, at konstitueringen vil medføre, at flere lærere søger væk fra skolen. Skolen er i forvejen hårdt presset, og yderligere lærerflugt vil i sidste ende desværre gå ud over eleverne. Jeg kan ikke forstå, at politikerne vil stå på mål for det, men det vigtigste er åbenbart, at lærerne ikke må få ret. Men nu er den landet der, og så må vi arbejde med det og få det bedste ud af det af hensyn til eleverne", siger hun.

Forvaltningschef om bureaulærere: Det var den hurtigste løsning  

8/12 kl. 10.24: Folkeskolen.dk har været i kontakt med forvaltningschef i Tårnby Kommune, Susanne Hammer-Jakobsen.

Forvaltningschef: Ikke en fejlkonstituering Hun kalder reaktionerne på konstitueringen af Camilla Hoffmann for "uskønne" og "uprofessionelle".

"At 3 lærere har sagt op med begrundelse i Camilla Hoffmann må jo helt stå for deres egen regning", skriver hun i en mail. 

Susanne Hammer-Jakobsen affejer kritikken af konstitueringen af ny skoleleder på Løjtegårdsskolen i november måned. Kritikken fra lærere og forældre har været møntet på kommunens håndtering af sagen og ikke på Camilla Hoffmanns person.

"Nej, det var ikke en fejl at ansætte Camilla Hoffmann. Løjtegårdsskolen havde behov for at få styrket ledelsen, og Økonomiudvalget ønskede en leder, som kunne se mulighederne i skolereformen. At man ikke som leder eller medarbejder passer ind på én arbejdsplads, er jo ikke ensbetydende med at det gælder alle andre også", skriver Susanne Hammer-Jakobsen med henvisning til Camilla Hoffmanns fyringssag i Næstved. 

Forvaltningschefen tilføjer, at den opsigtsvækkende konstituering ikke var et udtryk for manglende tillid, som flere lærere på skolen har givet udtryk for, at det føltes som.

Stor personaleudskiftning

Susanne Hammer-Jakobsen medgiver, at den store udskiftning i Løjtegårdsskolens personale er uholdbar.

"Det er aldrig godt for stabiliteten, når mange medarbejdere ophører på den samme arbejdsplads indenfor en kortere periode, uanset hvad grundene er. Det kræver nogle særlige løsninger og også utraditionelle løsninger, som udover at forsøge at rekruttere på normal vis kan betyde løsninger i form af vikaransættelser fra bureauer og interne løsninger både indenfor den enkelte skole og i kommunen som helhed", skriver hun i mailen til folkeskolen.dk og tilføjer, at hun stadig er optimistisk omkring skolens fremtid.

"Ja, jeg tror vi i fællesskab nok skal få vendt udviklingen på Løjtegårdsskolen. Men det kræver en fælles indsats og vilje fra alle parter, hvilket jeg er sikker på er til stede, da vi alle har fokus på børnene og at de skal have en så god skoledag og læringsmiljø som muligt".  

Camilla Hoffmann opsagde sin stilling som skoleleder på Løjtegårdsskolen kort efter, at folkeskolen.dk modtog mailen fra Susanne Hammer-Jakobsen.