DLF
15   958

ILO støtter DLF: Lærerne blev holdt udenfor

Man skulle have inddraget Lærerforeningen i udarbejdelsen af Lov 409, og der var for tæt samarbejde mellem regeringen og KL i forbindelse med lockouten. Det konkluderer FN-organisationen International Labour Organization (ILO), som anmoder om at blive holdt opdateret om de kommende overenskomstforhandlinger.

"Det er godt nyt for Danmarks Lærerforening. ILO er udenforstående  og har som trepartsorgan en neutral status i forhold til konflikten, og de støtter langt henad vejen DLF på to afgørende klagepunkter".

Sådan udlægger arbejdsmarkedsforsker ved Københavns Universitet, Mikkel Mailand, teksten, efter han har læst ILO's redegørelse. DLF klagede sidste år over en lang række punkter omkring forårets sammenbrudte overenskomstforhandlinger og det efterfølgende lovindgreb. FN-organisationen har herefter indhentet forklaring fra den danske regering på klagepunkterne.

Artiklen fortsætter under banneret

Dels får DLF støtte i, at regeringen var for involveret i KL's og Moderniseringsstyrelsens overenskomstforhandlinger med Lærernes Centralorganisation.

"ILO forholder sig ikke til, om der har været en hemmelig aftale eller ej, sådan som DLF mener der har, men de antyder i hvert fald, at koordineringen har været for tæt. På den baggrund finder de anledning til at minde om, at offentlige myndigheder skal tilskynde til frie forhandlinger".

FAKTA OM INTERNATIONAL LABOUR ORGANISATION

ILO blev grundlagt 1919 efter 1. verdenskrig og efter revolutionen i Rusland. ILO blev en del af FN's specialkontor i 1946. ILO's trepartsstruktur giver lige stor vægt til organisationerne, arbejdsgiverne og regeringerne for at sikre, at arbejdsmarkedets parters synspunkter kan findes i den fastlagte politik, standarderne og programmerne.

'The Governing Body' er ILO's styrelse, der arbejder med et sekretariat i Geneve. Styrelsen (komiteen) mødes tre gange om året i marts, juni og november. Styrelsen fastlægger dagsorden for den store ILO-konference, behandler forskellige programmer, implementerer beslutninger taget på konferencen og behandler klager over overtrædelser af konventionerne. Det beslutter politikken, fastlægger budgetter og vælger generaldirektør.

Danmark har ratificeret kernekonventionerne om organisationsret og kollektive forhandlinger, men ikke konvention 154, der handler om fremme af kollektive forhandlinger.

 

Skulle have været inddraget

Derudover får DLF medhold i, at Lærerforeningen burde have været involveret på lige fod med KL i udarbejdelsen af Lov 409. I stedet blev loven om lærernes arbejdstid udarbejdet af regeringen i et samarbejde med KL.

"ILO støtter DLF i, at når det kom til et indgreb, så skulle man ikke bare have inddraget den ene part. ILO er ikke tilfreds med regeringens forklaring på, hvorfor man undlod at konsultere DLF", siger Mikkel Mailand.

Arbejdsmarkedsforskeren understreger, at redegørelsen ikke giver DLF medhold i alle detaljer af foreningens udlægning af forløbet.

"Men i de store linjer, så støtter de op om de her to centrale klagepunkter", siger han.

FAKTA: Det anbefaler ILO

"Udvalget opfordrer regeringen til i lyset af de foregående konklusioner at godkende de følgende anbefalinger:

(a) Udvalget forventer, at regeringen i overensstemmelse med de principper, der er formuleret i udvalgets konklusioner, vil bestræbe sig på at fremme og prioritere frie og frivillige overenskomstforhandlinger som et middel til at fastsætte ansættelsesvilkår inden for uddannelsessektoren inkl. arbejdstid under 2014-15-overenskomstforhandlingsrunderne mellem parterne. Udvalget anmoder om at blive holdt underrettet om udviklingen.

(b) Udvalget forventer, at principperne om samråd med medarbejder- og arbejdsgiverorganisationer, der er formuleret i udvalgets konklusioner, bliver fuldt ud respekteret i overenskomstforhandlingsrunderne 2014-15. Udvalget anmoder om at blive holdt underrettet om udviklingen".

Citat fra udtalelsen

Ingen formel magt

Mikkel Mailand understreger, at International Labour Organization ikke har nogen sanktionsmuligheder over for den danske regering.

"Men Danmarks Lærerforening og andre kan bruge afgørelsen i debatten til at påpege, at der er sket ting, der ikke var i orden. Derudover kan den jo være en af mange grunde til, at regeringen kunne have forbehold, hvis de en anden gang skulle tænke på at lave noget lignende", siger han.

DLF: Vink med en vognstang

Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening, lægger ikke skjul på, at han er glad for afgørelsen.

"Det er et klart vink med en vognstang til regeringen om, at det, der skete i 2013, ikke var i orden. Man respekterede ikke den danske model, hvor man inddrager begge parter og ikke kun den ene", siger han.

Lærerformanden mener ikke bare, at afgørelsen er vigtig i forhold til lærernes egne kommende overenskomstforhandlinger.

"Den er vigtig for hele den danske model, som jeg mener er et stort aktiv for vores samfund og konkurrenceevne. Det er katastrofalt, hvis den kun lever på regeringens nåde. Nu har vi en vurdering fra en international fagretslig instans, og det er vigtigt", siger han.

Men en instans uden sanktionsmuligheder?

"Så må Danmark beslutte, om vi vil følge internationale standarder, eller om vi som en anden bananrepublik vil sætte os over den slags".

Anders Bondo Christensen forventer nu at modtage en invitation fra beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen.

"Hvis vi tager ILO seriøst, så skal vi have en invitation. Og jeg forventer da, at en socialdemokratisk regering tager sådan en afgørelse alvorligt", siger han.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ