Niveaudeling
1   594

Positiv evaluering af eliteidrætsklasser

Med folkeskolereformen bliver ordningen med eliteidrætsklasser permanent. En ny evaluering viser, at eliteeleverne er glade for de særlige klasser.

Både idræts-  og skolelivet er blevet bedre for en lang række af eleverne i de særlige eliteidrætskl

pointer i rapporten

•Det er vigtigt for eleverne, at de i idrætsklasserne er omgivet af personer, der har forståelse for, hvad eliteidræt kræver. Det smitter tilsyneladende af på deres generelle trivsel.
•Eleverne i idrætsklasserne oplever, at de har et godt sammenhold og kan støtte hinanden. Der er ingen jantelov, og der er et motiverende konkurrencefællesskab. Konkurrencen mellem eleverne kan dog til tider tage overhånd, og der kan være en tendens til klikedannelse baseret på idrætsfællesskaber.
•Idrætselevernes faglige præstationer ved afgangsprøverne i 9. klasse er bedre i matematisk problemløsning og mindst på højde med andre elever i fx dansk, selv når der tages forbehold for de fordele, idrætselevernes kønsmæssige, etniske og socioøkonomiske profil kan forventes at give dem.
•Idrætseleverne ser ud til at orientere sig mod en dobbeltkarriere, hvor videre uddannelse og talentudvikling kombineres. De fleste vægter begge dele lige højt.
•Flere drenge end piger orienterer sig mod elitesporten og muligheden for en professionel karriere som idrætsudøver.

asser med optagelseskrav, viser en ny rapport (se link til højre).

Især er det elevernes sportsaktiviteter, der har gavn af eliteidrætsklasserne.  Næsten 96 procent af eleverne oplever, at de gennem idrætsklassen har fået bedre mulighed for at dyrke deres sport. Skolegangen er blevet bedre for 43 procent af eleverne, mens 32 procent siger, at de ikke har fået bedre mulighed for at passe skolen.

Det konkluderes i øvrigt i rapporten, at der er et godt fællesskab i eliteidrætsklasserne, hvor eleverne har forståelse for hinandens udfordringer.

Artiklen fortsætter under banneret

"Alle børn og unge skal stimuleres og udfordres til at nå så langt som muligt. Forsøgene med eliteidrætsklasserne viser, at det gavner idrætstalenter både fagligt og sportsligt, at de får en ramme, der passer til deres hverdag med meget træning. Og så øger det elevernes glæde ved at gå i skole. Fra næste skoleår kan alle interesserede kommuner oprette eliteidrætsklasser," siger undervisningsminister Christine Antorini(S) i en pressemeddelelse. Fra næste skoleår bliver muligheden for at oprette eliteidrætsklasser med optagelseskrav gjort permanent i forbindelse med folkeskolereformen.

Vigtigt fællesskab
Rapporten peger i øvrigt på, at fællesskabet i idrætsklasserne er en forudsætning for både et godt skole- og talentudviklingsmiljø.

"I idrætsklasserne er det særligt vigtigt at skabe et klassefællesskab, der kan sikre den rette balance mellem konkurrenceånd og motivation for læring. Det er en kontinuerlig opgave for lærere og idrætsklasseelever i fællesskab at opbygge og vedligeholde et læringsmiljø, der fokuserer på at nå langsigtede mål fremfor et konkurrencemiljø, hvor det er mere afgørende at vinde end at udvikle sig," siger en af forfatterne bag rapporten, lektor Jens Christian Nielsen fra Aarhus Universitet.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Idrætsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.184 andre er allerede tilmeldt