Når eleverne efter en lang skoledag forlader klasseværelset, kan læreren bruge lokalet til forberedelse, mener Københavns Skolelederforening

København: Klasselokaler skal bruges til forberedelse

Når de mindre elever forlader skolen om eftermiddagen, er det oplagt at lærerne forbereder sig i de tomme klasselokaler, mener Københavns Skolelederforening. Den lokale lærerforening frygter uro og madpakkelugt.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Københavns Kommune planlægger, at tre ansatte skal deles om en arbejdsplads, når lærerne fra næste skoleår skal opholde sig en større del af deres arbejdstid på skolerne. Det var et af budskaberne på et møde mandag mellem Københavns Lærerforening (KLF), Københavns Skolelederforening og forvaltningen.

Planen er tre lærere per arbejdsplads i København

For at få plads til alle de nye arbejdspladser bør man kigge på mulighederne for at bruge fag- og klasselokaler til forberedelse, mener Københavns Skolelederforening:

"Der forestår os en stor opgave som skoler i at scanne for, hvornår der er lokaler ledige, som kan bruges til forberedelse. For eksempel vil der specielt i de små klasser være tomme klasselokaler på tidspunkter, der gør, at lærerne kan bruge dem", siger formand Jeanne Jacobsen, der er skoleleder på Tagensbo Skole.

Ro til forberedelse

Her vil der, ifølge skolelederformanden, være færre forstyrrende elementer, end hvis lærerne for eksempel har arbejdsplads i et mødelokale eller i forbindelse med lærerværelset.

København vil investere i lærer-arbejdspladser

"Lærerne efterlyser, at de kan forberede sig et sted, hvor der er ro, og det vil der være dér", siger hun.

En løsning med arbejdspladser i klasselokalerne vil uden problemer kunne lade sig gøre inden for arbejdsmiljølovgivningens rammer, mener Jeanne Jacobsen.

"Det kan sagtens lade sig gøre. Det er bare et spørgsmål om, at det så er dér, vi sætter nogle skriveborde", siger hun.

KLF er ikke enige i, at der vil være den fornødne ro i et elevtomt klasselokale, som ifølge lærerforeningen også på andre punkter er en uholdbar løsning.

"Der er mulighed for at blive forstyrret af elever. Desuden har vi brug for plads til at opbevare materialer, et aflåst skab og en stabil internetadgang", opremser næstformand Lars Sørensen.

Han frygter også for indeklimaet i et klasselokale efter en lang skoledag.

"Der kan godt være et andet niveau for rengøring i et klasselokale end i et rum, hvor man skal sidde og arbejde. Der kan lugte af madpakker og andre ting, der gør, at det langt fra er optimale forhold", siger han.

Lars Sørensen kan ikke få lokalpolitikernes tidligere udmeldinger til at stemme overens med de seneste udmeldinger.

"I forhold til kommunens meget ambitiøse udmeldinger i forhold til at levere faglige resultater og udfordre både de svageste og de stærkeste elever, så er det uambitiøst at tro, at kvalitetsundervisning kan forberedes på en arbejdsplads i et klasselokale, som man ovenikøbet deler med to andre", siger han.

Ekstra tid til at finde løsninger

Ved mødet mandag kom det også frem, at seks-syv af de københavnske skoler ikke på nuværende tidspunkt har mulighed for at leve op til målsætningen om en arbejdsplads per tre årsværk. Det tal er faktisk overraskende lavt, mener Jeanne Jacobsen.

"Jeg troede faktisk, at tallet ville være meget højere. Så jeg er positivt overrasket over, at der 'kun' er seks-syv skoler, der står med et problem", siger hun. 

"Desuden synes jeg, at det er positivt, at pædagoger også er medregnet. Der er altså ikke bare divideret med antallet af lærere. Der er divideret med det samlede antal ansatte på skolerne".

Skolelederformanden er også glad for, at kommunen har meldt ud tre uger før planlagt, da det giver skolerne ekstra tid til at finde løsninger, inden det bliver alvor til august.

"Vi skulle efter planen have haft besked i uge 8. Det er positivt, at vi får det af vide før tid, for det er noget, der virkelig fylder noget ude på den enkelte arbejdsplads", siger hun.