Børn kan også foretage »egenkontrol«

På Strandgårdskolen er skolekøkken og kantine én og samme ting. Eleverne producerer dagens ret fire dage om ugen.

Publiceret
I Ishøj er der en økologisk kantine på alle skoler. I tifrikvarteret serverer Strandgårdskolens kantine gratis havregrød, men til frokost er det fire ud af fem dage eleverne, der producerer dagens ret.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Forbillede for reformen

På det første stålbord ligger en stak fotokopierede tjeklister. »Vasket hænder«, »Taget alle smykker af«, »Rengjort arbejdsbord« står der blandt andet.

»Det er 'egenkontrol'«, forklarer hjemkundskabslærer Lykke Stagaard, der var professionsbachelor i ernæring og sundhed, før hun blev lærer.

Sammen med kantineleder Michelle Tofteng tog hun kontakt til den lokale levnedsmiddelkontrol, da skolekøkken og kantine skulle bygges om, og de var klar til at slå de to ting sammen til ét.

»Der var faktisk relativt få krav. Vi blev mødt af stor begejstring for projektet, fordi Levnedsmiddelkontrollen er meget optaget af, at børn lærer at lave mad«, fortæller Lykke Stagaard.

Skolens kantine er økologisk og fik i 2010 som den første skole det økologiske guldmærke.

Hjemkundskab puster liv i elevcaféen

Hjemkundskab - eller madkundskab, som Lykke Stagaard glæder sig til, at faget skifter navn til med reformen - har eleverne på 4., 5., 6. og 7. årgang. Tre elevhold står for maden ni uger i træk og tilbringer henholdsvis mandag, tirsdag og onsdag i køkkenet fra klokken 8 til 12. Om torsdagen er det et af overbygningsvalgholdene, der er i køkkenet. I stedet for valgfag kan overbygningseleverne på Strandgårdskolen vælge »skills« torsdag formiddag. Det er forskellige former for erhvervsrettede hold og projekter. De har blandt andet til formål at åbne elevenes øjne for mulighederne i erhvervsuddannelserne, fordi Ishøj-skolen som så mange andre skoler oplever, at eleverne kun kan forestille sig en vej via gymnasiet. Et af holdene er madholdet, hvor eleverne får et hygiejnekursus med tilhørende prøve og bevis.

»Det er ikke et officielt bevis, men vi foreslår eleverne, at de kan hæfte det på cv'et, når de søger job i Bilka - i den alder har man jo ikke ret meget at sætte på cv'et«.

Lykke Stagaard og hendes kolleger nyder, at hjemkundskabstimerne går med, at eleverne laver sund og fornuftig mad, som tjener et formål - og at de ikke selv skal bruge tid på indkøb, for det klarer kantinepersonalet, som også laver mad om fredagen og står for både tifrikvarterets gratis havregrød til alle og det lille eftermiddagsmåltid, som eleverne spiser ude i deres huse.

Powered by Labrador CMS