Lærerarbejdspladser
5   366

»Alle skoler har mulighed for at finde arbejdspladser«

Der skal kreativitet og penge til, men tilstedeværelsen kan lade sig gøre alle steder, mener Anders Balle, formand for Skolelederforeningen. Men han erkender, at hver lærer næppe får sin egen arbejdsplads.

? Vil du garantere lærerne et individuelt skrivebord og en stol på skolen?

! »Nej, jeg vil garantere, at der er en plads på skolen, hvor de kan læse deres lektier. Hvordan forholdene er, må man finde ud af på den enkelte skole. Nogle arbejdsborde, hvor man kan have sin computer og sit værk og tage det med sig eller stille det på hylden, når man er færdig«.

? Hvilke fysiske rammer skal der være for at indføre fuld tilstedeværelse for lærere?

! »Der er mange måder at løse det her på. Det skal ikke være noget med, at lærerne tvinges ud at sidde alene i et klasselokale. For mig at se er det optimale, hvis hvert team har et gruppelokale, hvor alle kan have deres ting og computere. At indrette lokaler med skriveborde til hver lærer er der slet ikke behov for«.

Artiklen fortsætter under banneret

? Men hvordan skal der blive plads til, at alle skoler kan give et lokale til hvert lærerteam?

! »Jeg tror, at alle skoler har muligheden. Det vil koste lidt penge, men den prioritering synes jeg er vigtig, for selvfølgelig skal lærerne have ordentlige forhold. Behovet er, dels at man skal kunne holde møder sammen og forberede sig sammen, dels at der skal være mulighed for fred og individuel forberedelse. Vi har en dårlig udnyttelsesgrad af skolernes lokaler i dag. Der er altid steder, hvor man kan finde ro i løbet af dagen«.

? Hvor skal læreren finde ro til at rette opgaver?

! »Så skal vedkommende jo finde et sted på skolen, hvor der er plads til det, eller sætte sig hjemme ved sit køkkenbord. Vi skal handle som sunde og fornuftige mennesker, det har vi gjort hidtil, og det skal vi blive ved med at gøre. Hvis man skal rette 20 stile, må man indgå aftaler med sin leder. Jeg vil ikke have 8-16-tid. Jeg mener bare, at hvis ikke andet er aftalt, så er man på skolen«.

? Hvis du som skoleleder aftaler, at noget forberedelse skal ske derhjemme, vil du så finansiere en hjemmearbejdsplads?

! »Nej. Så kan læreren være på skolen«.

? Men hvis du aftaler, at noget forberedelse kan ske hjemme, har læreren så ikke krav på en hjemmearbejdsplads?

! »Ja, men så skal jeg lade være med at sige sådan. Jeg vil ikke pålægge en lærer at arbejde derhjemme, den situation vil ikke opstå i min verden«.

? Kommer du så ikke netop til at tvinge nogle lærere til at sidde alene i et klasselokale?

! »Jo, men det vil ikke være optimalt. Den optimale situation er, hvis der er nogle arbejdspladser inklusive et skolebibliotek med flere arbejdspladser. På rigtig mange skoler ved jeg, at det fungerer rigtig fint. Jeg ønsker ikke, at vi skal komme ud i en protestaktion. Vi skal agere med vores sunde fornuft, det har vi et fælles ansvar for«.

? Hvis en af dine medarbejdere kom med krav om at få finansieret en hjemmearbejdsplads, hvad ville du så gøre?

! »Så laver vi den aftale om. Han kan kun få den aftale, hvis det kan foregå ordentligt. Hvis han protesterer, kan han da ikke få en aftale om at sidde hjemme og rette opgaver. Det er da logik for perlehøns«.

? Hvorfor vil Skolelederforeningen have fuld tilstedeværelse i folkeskolen?

! »Udgangspunktet er, at man er på arbejdspladsen. Lige nu er det derimod sådan, at hvis ikke andet er aftalt, så kan man gå hjem. Det vil vi have vendt om til, at hvis ikke andet er aftalt, så er man på skolen«.

? Tror du, det er realistisk at regne med fuld tilstedeværelse fra 2014?

! »Det er i hvert fald realistisk, at udgangspunktet er, at hvis ikke vi har aftalt andet, så er lærerne på skolen«.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ