Skab højere kvalitet i undervisningen og giv ledige lærere mulighed for at bruge deres kompetencer, lyder opfordringen i et brev til landets skoleledere, som DLF og formand for Skolelederforeningen Anders Balle har sendt ud.

DLF og skolelederne: Brug uddannede lærere som vikarer

Skolelederforeningen og Danmarks Lærerforening er gået sammen om at udsende et brev til landets skoleledere. Målet er at få dem til at ansætte en uddannet lærer, når de mangler en vikar.

Publiceret

Besværlige G-dage

Når en arbejdsgiver bringer etansættelsesforhold til ophør, skal han under visse betingelserbetale for de første tre ledighedsdage - også kaldet G-dage.Derefter modtager medarbejderen dagpenge fra a-kassen på sædvanligvis.
Det er kun lønmodtagere, der er medlemmer af en a-kasse påfratrædelsesdagen, og som opfylder lovens beskæftigelseskrav, derhar krav på G-dage, når de bliver ledige. Det gælder også vikarerog andre dag til dag-ansatte.
Kilde: Dansk Erhverv

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

DLF og Skolelederforeningen tager med brevet fat på at vende en kultur på skolerne, hvor pludselig opståede vikariater ofte bliver besat af eksempelvis nybagte studenter, som har en tilknytning til skolen. Formand for overenskomstudvalget i DLF Gordon Ørskov Madsen understreger, at det er vigtigt, at både tillidsrepræsentanter og skoleledere har fokus på, at der lige nu er mere end 3000 uddannede lærere, der leder efter arbejde.

"Man skal huske hinanden på at bruge de ledige læreruddannede i stedet for at bruge dem, som nogle kender", siger Gordon Ørskov Madsen.

Han er glad for, at Skolelederforeningen vil være med til at sætte fokus på at bruge de læreruddannede til vikariater. "Det højner kvaliteten i undervisningen, når man kan bruge uddannede lærere i stedet for ikke-læreruddannet arbejdskraft".

Glostrup skaber akut-job til ledige lærere

Ikke-læreruddannede er billigere Formand for Skolelederforeningen Anders Balle mener, der er flere gode grunde til at få de ledige lærere ud på skolerne i vikariater.

"Vi har en fælles interesse i, at de lærere, der bliver uddannet også får tilknytning til folkeskolen. Og det gør de ved at være i vikariater. Selv om der lige nu er ledige lærere, så vil der fremover komme til at mangle lærere", siger Anders Balle.

Læreruddannede timevikarer koster skolerne 247 kroner i timen, mens en ikke-læreruddannet koster 198 kroner i timen. Hvis vikaren har otte  timers arbejde eller derover hver uge i en måned, bliver vikaren ansat på månedsløn, og her er lønmæssigt ingen forskel på, om vikaren har en læreruddannelse eller ej.

Anders Balle mener dog ikke, at det er lønnen der er den største hindring for at ansætte de ledige lærere. Det er mere det, at de såkaldte G-dage i dagpengesystemet betyder, at skolerne risikerer at betale for vikarernes dagpenge i en periode efter ansættelsen.

"Det er et reelt problem", siger Anders Balle og opfordrer skolelederne til at kontakte a-kassen får at få råd til at håndtere situationerne.

Esbjerg:Mange vikartimer og mange ledige Formand for Esbjerg Lærerforening Kenneth Nielsen hilsen den fælles opfordring til skolelederne velkommen. I november og oktober sidste år var der i Esbjerg 11.000 lektioner, hvor en vikar tog over for læreren.

"I Esbjerg kan vi konstatere, at mere end halvdelen af alle vikartimer i oktober og november var læst af ikke læreruddannede, og samtidig har vi 21 dimittender, som er ledige. Det harmonerer for mig meget dårligt med ønsket om kvalitet i undervisningen og ønsket om høj faglighed, og at alle lærere har linjefag i de fag, de underviser i", siger Kenneth Nielsen.

 

Læs mere

DLF's beskæftigelsessite